Helyi közélet

2012.01.30. 11:41

Nálunk még nem látható

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az eddiginél sokkal jobban látható és komfortosabb sárga mentőkből megyénkbe még egy sem érkezett.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az eddiginél sokkal jobban látható és komfortosabb sárga mentőkből megyénkbe még egy sem érkezett.

Ma munkába állnak az első új, sárga - komfortosabb - mentőautók - hallhattuk ma (január 30-án) a Kossuth Rádió Krónika műsorában. Ezzel elindul az Országos Mentőszolgálat gépkocsi-csere programja. „Rámozdultunk a témára”, s azt reméltük, itt helyben is megfotózhatjuk végre a Budapesti sajtótájékoztató keretében korábban kirakatba tett, még rendszám nélküli új járműveket. Akkor, ott azt hangsúlyozták: ezek az első olyan mentőautók hazánkban, amelyeket eredetileg is e célra terveztek, nem pedig utólagos átalakításokkal tették mentésre alkalmassá.

Ma délelőtti telefonhívásunk alkalmával azonban dr. Breitenbach Géza regionális orvosigazgatótól megtudtuk, hogy nincs mit fotóznunk, sőt, még csak értesítést sem kaptak arról, hogy mikor vehetnék át az új járműveket.

Sárgák, némi hibával

Kiderült: a mai napon csak a levizsgáztatott, első 11 gépjármű állt forgalomba a 37-ből. Országos médiumok tudni vélik, hogy a forgalomba helyezésnek van némi akadálya: az új, citromsárga mentőautókat, nem mindenben felelnek meg az előírásoknak. A komplex vizsgálatokon kiderült: többek között az ülések nincsenek megfelelő mennyiségű csavarral rögzítve, így egy baleset során kiszakadhatnak, de hiányzik több zárható szekrény is, így az orvosi eszközök kieshetnek és eltörhetnek, nem működnek megfelelően a megkülönböztető jelzések. csak ezek kiküszbölése után szerezhetnek forgalmit, s állhatnak a kocsik munkába.

Öreg a flotta

A 850 millió forintos beszerzés keretében 37 új eset-rohamkocsit kap a szolgálat, ezek a megyeszékhelyekre és a fővárosba kerülnek. A szóvivő közlése szerint országosan a jelenleg futó mentőautók átlagosan 8 évesek, ám a gépkocsik harmada több mint 10 esztendős, ezért nagy szükség van a most munkába álló új autókra. Győrfi Pál értékelése szerint a sárga színű járművekkel egy új korszak kezdődik. A mostaniakon túl pedig hamarosan további 80-90 darabot kaphat a szolgálat, ugyanis két másik pályázatot is kiírtak mentőautók beszerzésére.

ÉM-SZK


Megyei mérleg

A megyénkbe jutó 2 gépkocsi közül az egyik rohamkocsiként, a másik esetkocsiként áll(na) majd hadba.

Az új jogszabályt betartva 15 darab mentőautót le kellett állítani, mert koruk meghaladta a jogszabályban előírt 13 esztendőt. Erről bővebben - legutóbb - „A két sárga a fehérek között” című cikkünkben írtunk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában