Helyi közélet

2012.01.24. 16:41

Megfordult tendencia: "szlovákok menni magyarba"

Miskolc, Ózd, Sátoraljaújhely - Szürke hétköznap az egyik nagy miskolci bevásárlóközpont parkolójában. Nincs teltház. Hogy is lenne; hónap vége van, így bőven találni parkolót. Az autók felségjeleit böngésszük. Hiába van kedd, rálelünk jónéhány "SK-ra". A szlovák bevásárlóturizmus miskolci és megyei nyomait bogoztuk.

Miskolc, Ózd, Sátoraljaújhely - Szürke hétköznap az egyik nagy miskolci bevásárlóközpont parkolójában. Nincs teltház. Hogy is lenne; hónap vége van, így bőven találni parkolót. Az autók felségjeleit böngésszük. Hiába van kedd, rálelünk jónéhány "SK-ra". A szlovák bevásárlóturizmus miskolci és megyei nyomait bogoztuk.

"Azért hétköznap jöttünk, mert ilyenkor nincs tömeg!" - jelenti ki érdeklődésünkre tört magyarsággal Vladislav Nagy, aki nejével egy Kassa melletti településről érkezett Miskolcra vásárolni. "Hogy mi kerül a kosárba? Húst, és ruhaneműt biztosan veszünk! Utóbbit azért is megéri most megvennünk, mert akciók is vannak. Amennyire lehet kiszámoljuk euróból forintra, hogy mit és mennyiért veszünk, és nem titok, hogy bankkártyával fizetünk. Azért kártyával, mert így a középárfolyam az érvényes."Egy kombi Skoda Fabia mellett próbálkozunk, azonban a szlovák vendégek nem állnak kötélnek. Majd mégis. Utóbb még hálásak is lesznek  nekünk.

"Nagymihályból érkeztünk és most megyünk át a sportáruházba." - árulja el a középkorú férfi. "Amióta gyenge a forint, abszolút megéri átjönni vásárolni. Néha úgymond kalákában csináljuk; négyen jövünk, azonban van, hogy három-négy családnak valót is veszünk. Itt a számológép - mutat a ketyerére Jan - , és kiszámolunk, átszámolunk mindent. Konkrét árakat ne várjon tőlem, de úgy tudnám szemléltetni körülbelül, hogy miért éri meg átjönni, ha azt mondom: 100 eurós magyarországi vásárlásnál olyan 20 eurót lehet az otthoni árakhoz képest megspórolni."

Felvetjük, hogy Nagymihályhoz közelebb van Sátoraljaújhely, azonban Jan lehűt: "ott nincs nagy sportáruház, és megyünk a Barlangfürdőbe is."A tapolcai túráról viszont gyorsan lebeszéltük a nagymihályi turistákat, lévén, hogy az intézmény karbantartási munkálatok miatt zárva van. "Húúúú, köszönjük!"

Szolgáltatásokat is vásárolnak

"Az euró erősödése abszolút meghatározott mindent, s így persze ebből a piac sem volt kivétel." - mondja Kovács László hosszú évek óta "büfézik" a sátoraljaújhelyi piacon. "A lényeg szerencsénkre az, hogy aki kimegy a piacra, az azért fogyaszt is. Északi szomszédaink ruhaneműt, vetőmagot, és almát ugyanúgy vesznek a piacon, mint például felmosó szettet. Amit a multiktól is olcsóbban lehet megvenni, azt viszik. A piacon vásárolnak sokan például - némileg meglepő módon - öltönyt. Sidló László, a Szinvapark bevásárlóközpont intézmény-vezetője szerint földrajzi okokból ugyan nem tartunk ott, mint például Győr, azonban mindenképpen érezhető a szlovák vásárlók nagyszámú megjelenése."290 forintos euró árfolyamtól tulajdonképpen megéri a szlovákoknak Magyarországon vásárolni." - véli az intézmény-vezető.

"Nyilván ha erős az euró, akkor akár 50 százalékkal olcsóbban is megtudnak venni egy-egy árucikket a szlovákiai vendégeink, akik a hétvégén jönnek és nem túlzás; mindent vásárolnak. Egyébként egyre inkább jellemző, hogy szolgáltatásokat is vesznek, például szemüveget csináltatnak."

Érezhető a határ közelsége

- Ózdon a vásárlási szokásokat tekintve egyértelműen érezhető a szlovák határ közelsége. A nagy bevásárlóközpontok parkolóiban mindig találkozhatunk szlovák rendszámú autóval. - mindezt már ózdi kollégánk, Marosréti Ervin meséli. - Néhány héttel ezelőtt érdeklődtem az egyik üzletben, ahol az eladó megjegyezte: az árbevételének a hetven százalékát a határon túlról érkezők adják. A helyiek a nagy munkanélküliség miatt nem tudnak akkora fizetőképes keresletet nyújtani, amiből megélhetne az ózdi kereskedelem. Az ózdiak csupán arra költenek, amit mindenképpen ki kell fizetniük. Az ózdi piacon a szlovákok tíz kilójával viszik a csirke és a marhahúst, míg a helyi lakosság néhány paradicsommal és almával tér haza a bevásárlószatyrával. Megfordult tehát a tendencia. A kilencvenes években a magyarok jártak át élelmiszerért, ruháért és tartós fogyasztási cikkekért. Most már csak a szerencsejáték-turizmus a jellemző ezen a vidéken.

(Juhász-Léhi István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában