Helyi közélet

2012.01.05. 17:33

Közmunka: Több százan segély nélkül

Miskolc, Szikszó - Több száz ember maradhat támogatás nélkül, mert az elmúlt évben nem dolgoztak 30 napot sem.

Miskolc, Szikszó - Több száz ember maradhat támogatás nélkül, mert az elmúlt évben nem dolgoztak 30 napot sem.

Bár a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban (korábban szociális segély) részesülő emberek írásban kaptak figyelmeztetést arról, hogy a következő évi támogatás egyik feltétele a minimum 30 napos munkaviszony igazolása, most mégis lesznek olyanok (nem is kevesen), akik elveszítik juttatásukat amiatt, hogy egy hónapot sem dolgoztak az elmúlt évben.

Nem vállalták

Miskolcon még folyik a felülvizsgálati eljárás, végleges adatok áprilisban várhatók, de előzetes információkkal már tudott szolgálni Jirkovszkyné Szép Mária, az önkormányzat egészségügyi és szociális osztályának vezetője.

Megtudtuk tőle, több mint 6000 olyan ember él a megyeszékhelyen, akinek igazolnia kell a legalább 30 napos munkaviszonyt. Ők mindannyian írásban kaptak tájékoztatást a támogatás megváltozott feltételeiről. A szociális osztály 5500 embert közvetített ki közmunkára, de közülük 274-en nem vállalták ezt, 518-an nem reagáltak a megkeresésére, 53 ember nem vette fel a munkát, 273-nak pedig rendkívüli felmondással meg kellett szüntetni a munkaviszonyát, mert ittasan jelent meg a munkahelyén vagy pár nap után el sem ment, mondta el lapunknak az osztályvezető. Így Miskolcon (nem végleges adatok szerint) több mint ezer ember elesik a támogatástól, aminek egyébként az összege csökkent ebben az évben, havi 28 ezer 500 forintról 22 ezer 500 forintra.

Borzasztó helyzet

Komoly szociális feszültséghez vezethet, ha a hátrányos helyzetű családok még attól a kevéske támogatástól is elesnek, amit eddig kaptak, reagált a számokra Földessy Judit, a Miskolci Családsegítő Szolgálat igazgatója. Munkatársai és a saját tapasztalatai szerint vannak olyan emberek, akik nem tudtak bekerülni a közfoglalkoztatás rendszerébe, olyanok is akadtak, akik nem akartak dolgozni, de az igazgató szerint az is probléma, hogy hazánkban még nincs hagyománya az önkéntes munkának. Jelezte: a munkáltatók azért nem mernek tömegesen önkénteseket foglalkoztatni, mert ennek nincs meg a munkajogi szabályozása. Mint Földessy Judit fogalmazott, a támogatás elvesztésével borzasztó helyzetbe kerülnek a családok, hiszen ahol két minimálbéres kereső van, ott is nehezen tudnak a szülők gyermekeket nevelni, ahol pedig segélyt sem kapnak, ott még rosszabb lesz a helyzet.


Az új programban bíznak

Szikszón is érdeklődtünk, ahol Füzesséri József polgármester elmondta, amikor októberben látták, hogy közel 100 embernek még nincs meg a 30 napos munkaviszonya, megkérték a város intézményeit, hogy biztosítsanak számukra önkéntes munkát. Negyven ember munkába is állt, de 60 nem reagált az értesítésre. A polgármester bízik a január közepén és március elején induló Start munkaprogramban, melybe szeretnék bevonni azokat is, akik tavaly nem tudtak munkába állni, és emiatt elveszítik a támogatást. A munkaprogram havi 55 ezer forintot biztosít majd a munkavállalóknak. Füzesséri József tapasztalatai szerint vannak ugyan olyan emberek, akik nem akarnak dolgozni, de a legtöbben munkát szeretnének, nem segélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában