Helyi közélet

2012.01.03. 18:53

Miskolcon lehetne a Roma Média Centrum

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miskolcnak is szerepet szánnak az Összeurópai Roma Stratégia végrehajtásában.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miskolcnak is szerepet szánnak az Összeurópai Roma Stratégia végrehajtásában.

Miután az Európai Régiók Gyűlésének (AER) legutóbbi közgyűlése elfogadta, megkezdődhet a megyei önkormányzat indíttatására miskolci szakemberek által kidolgozott Összeurópai Roma Stratégia akciótervének elkészítése. Ebben dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, a stratégia egyik kezeményezője – mint a legutóbbi közgyűlési ülésen jelezte is – számít a közgyűlés képviselőcsoportjainak, illetve szakbizottságianak munkájára.

A roma stratégia az önkormányzat nemzetközi kapcsolatainak tárgyalásakor jött szóba. Több képviselő is annak a véleményének adott hangot, hogy fontosnak tartja a roma stratégiát és azt, hogy ebben kezdeményező a megye és éppen ezért fontosnak tartaná, ha részleteiben is megismehetné a strartégiát a megyei közgyűlés. Dr. Mengyi Roland jelezte, hogy a közgyűlés napirendjére fogja tűzni a stratégiát, hiszen mighamarabb el kell kezdeni az akcióterv készítését.

Saját médiumokkal

Az Összeurópai Roma Stratégia megvalósulásának feltétele egy intézményrendszer kialakítása. Kiemelt szerepet szánnak egy Összeurópai Roma Információs Központnak, amely gyűjtené, rendszerezné, digitalizálná és hozzáférhetővé tenné a romák helyzetére vonatkozó statisztikai adatokat, kutatási eredményeket és egyéb, megbízható forrásból származó információkat. Összehangolt kutatásokat végezne Európa országaiban, ezzel segítve a helyzet pontos ismeretén alapuló jó döntések meghozatalát, a hatékony intézkedések megtételét. Gyűjtené és bemutatná a mintaértékű jó megoldásokat, modelleket. Monitorozná a különböző intézkedéseket, projekteket, és a tapasztalatokat is hozzáférhetővé tenné.

Az információs központ részét képezné a Roma Média Centrum, mely különböző csatornák (televízió, rádió, internetes oldalak) számára készítene információs blokkokat, műsorokat a romák helyzetéről, saját médiumokat működtetne, valamint roma újságírók, szerkesztők, média szakemberek képzését biztosítaná. A stratégia készítői ennek helyszínéül Miskolcot javasolják.

ÉM-SZB


Fontosabb startégiai célkitűzések

  • A gazdaságban annak elérése, hogy a roma lakosság a többi lakossági csoporttal megegyező arányban vegyen részt a munkamegosztásban, váljon foglalkoztatottá.
  • A roma emberek és csoportjaik hátrányos megkülönböztetés nélkül vállalhassák etnikai hovatartozásukat, pozitív identitástudattal rendelkezzenek.
  • A roma emberek és csoportjaik a társadalmi egyenlőtlenségek rendszerében a többségi társadaloméhoz közelítő arányban helyezkedjenek el. Valósuljon meg a felfelé irányuló társadalmi mobilizáció, történjen meg a felemelkedés, felzárkózás, erősödjön meg a roma közép- és felsőosztály.
  • A roma kultúra értékeinek őrzése, fejlesztése, széleskörű megismertetése. A megértésre és megegyezésre irányuló kommunikáció széleskörűvé tétele romák és nem romák között.
  • A célok megvalósulásához a gazdaságban, az oktatásban, az egészségi állapotban és a lakásviszonyokban nélkülözhetetlen a regionális, valamint helyi szintű beavatkozás.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában