Helyi közélet

2012.01.09. 10:58

Intézményátadás: még nem ismertek a B.-A.-Z. megyei számok és tények

Borsod-Abaúj-Zemplén - Csak feltételezéseink vannak arról, hogy a megyei önkormányzat mekkora adósságállományát vállalja át az állam.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Csak feltételezéseink vannak arról, hogy a megyei önkormányzat mekkora adósságállományát vállalja át az állam.

A megyei önkormányzatok konszolidációjáról és a megyei önkormányzati intézmények átvételéről szóló törvény alapján 2012. január 1-je óta az addig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által működtetett egészségügyi, szociális, oktatási és közgyűjteményi intzmények állami fenntartásban működnek, zömében a megyei kormányhivatal égisze alatt. A költségvetési szerveket szállítói tartozásukkal együtt vette át az állam és a törvény szerint a magyar állam átvállalta a megyei önkormányzat adósságát.

 Megállapodtak már?

Azt azonban a mai napig nem tudjuk, hogy megtörtént-e már a vagyonátadásról szóló megállapodás aláírása a megyei önkormányzat és a megyei kormányhivatal között, így azt sem tudjuk, hogy pontosan mely intézményeket és vagyonelemeket adta át a megye önkormányzat, illetve - erre a törvény különmegállapodás formájában lehetőséget adott - volt-e olyna vagyonelem, esetleg intézmény, amelyet megtartott. Érdeklődtünk mind a megyei önkormányzatnál, mind a kormányhivatalnál az átadás-átvétel felől, ám egyik helyről sme kaptunk választ. A kormányhivatal sajtófelelőse erre a hétre valószínűsítette a tájékoztatás lehetőségét.

Az intézmények átadása azonban feltehetően megtörtén, mert a törvény szerint abban az esetben is az állam működteti 2012 január 1-jei hatállyal az intézmnyeket, amennyiben a megállapodás megkötése ezen időpontog nem történik meg.

 Milliárdok a levegőben

Ahogy az előbb említett kérdésekre nem kaptunk választ, úgy azt sem tudjuk, mekkora adóságállományt vállal át a kormány a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzattól. Erre vonatkozóan valamelyest tájlkoztatást ad az Állami Számvevőszék megyei önkormányzatok gazdálkodását vizsgáló akciója, amelynek eredményéről decemberben adtak tájékoztatást.

Az ÁSZ-vizsgálat szerint "a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat adósságállománya 2007 és 2010 között 0,3 milliárd forintról 13,7 milliárd Ft-ra emelkedett. A vizsgált négy évben a működési forráshiány volt az egyik kritikus probléma, amelynek révén a folyó költségvetés hiánya összességében 5,4 milliárd forint volt, ráadásul ez idő alatt 3,2 milliárd forint felhalmozási forráshiány is keletkezett. A hiányokat különböző hitelekből és kötvénykibocsátásból pótolt."

A vizsgálat másik eleme alapján az önkormányzat "2010. év végi pénzintézeti kötelezettsége 11,4 milliárd forint (83,1 százalék) működési- és fejlesztési célú kötvények kibocsátásából, 0,6 milliárd forint (4,6 százalék) fejlesztési célú hosszú lejáratú hitelek felvételéből, továbbá 1,7 milliárd forint (12,3 százalék) a költségvetési év végén ki nem egyenlített folyószámla- és munkabér megelőlegezési hitelekből keletkezett.

Mindezekhez azt is lehet tudni, hogy a megyei önkormányzat 2011-ben is tervezett hitelfelvételt, sőt decemberben rendkívüli közgyűlésen döntött egy ingatlancsoport megvételéről, amelynek 650 millió forintos költségét is hitelből szándékozta fedezni.

ÉM-SZB


 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Az Észak-Magyarország hétfői lapzártakor még tárgyalt parlamenti döntés értelmében a megyei önkormányzatok, így a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei is az általuk működtetett intézményeket állami tulajdonba adják át. Cserébe a kormány átvállalja a megyék tartozásait. Mellékelt táblázatunkban sorba vettük azokat a megyei önkormányzati intézményeket, amelyeket érint(het) a változás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában