Helyi közélet

2012.01.26. 08:13

Farkaslyukon a B-terv lépett életbe

Farkaslyuk - Önkormányzati tulajdonú területről közelíthetik meg a Gyürky-tárnát a bányakutatás kapcsán.

Farkaslyuk - Önkormányzati tulajdonú területről közelíthetik meg a Gyürky-tárnát a bányakutatás kapcsán.Szűk két hónappal a protokoll-ünnepség után lakossági fórumon ismertették a tervezett bányanyitás jelenlegi állását. Az Ózd melletti Farkaslyukon a vállalkozó cég a kutató és a feltáró munkára kapott engedélyt. Gondot jelent ugyanakkor, hogy a Gyürky-tárna környékén található terület magánkézben van, a beruházó pedig a tulajdonossal nem tudott megegyezni a vételárról. Az Ózdi Szénbányák Zrt. ezért egy úgynevezett B-tervet dolgozott ki, amit ismertettek a helyiek előtt is. A fórumon hazánk jelenlegi szénkészletéről és jövőbeni lehetőségről is tájékoztatást adtak. Nagy Tibor, a Magyarországi Bányásztelepülések Szövetségének ügyvezetője kiemelte: több mint kétszáz esztendőre elegendő feketeszén mennyiség várja a kitermelést. A feltételrendszer azonban sehol sem adott, mert a bezárások alkalmával a kapcsolódó iparágak is megszűntek. Tízmilliárd tonnára becsülik a szénvagyont, ám Nagy Tibor szerint az állam segítsége nélkül nem lesz lehetőség az iparág feltámasztására.

Új táró épül

A közel kétszáz érdeklődő előtt megtartott lakossági fórumon beszámoltak az eddig elvégzett munkáról, és a jövőbeni feladatokról is. Mint kiderült, a bejárat környékén lévő külterület irreális vételára miatt egy úgynevezett B-tervet dolgoztak ki. Ennek értelmében egy önkormányzati részről kívánnak bejutni a föld alá.

- A mérnökcsapattal kidolgoztunk egy úgynevezett B-tervet – árulta el Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója. – A település tulajdonában lévő területről egy új vágatot hajtanánk a meglévő Gyürky-tárnára. Ez a szakasz egészen pontosan 261 méter hosszú lenne, amivel aztán szintben becsatlakozhatunk 350 méteren a meglévő főfeltáró rendszerbe. Ezzel akár a későbbiekben szállítószalagos rendszert is ki tudunk építeni. Ehhez minden feltétel és körülmény adott, gőzerővel dolgozunk, a lehető legrövidebb időn belül szeretnénk megkezdeni a feltárást.

Az említett terület teljes adminisztratív rendezése valamint a terep előkészítése után az elektromos ellátás biztosítása a következő feladat, majd megkezdődhet az új táró építése. A farkaslyuki lakossági fórumon az is elhangzott, hogy a korábbi tervek nem változtak, vagyis a helyi szénbányászat százéves évfordulójára, 2014. áprilisára meg akarják kezdeni a termelést.

Gyűlnek az önéletrajzok

Az érdeklődés óriási. Munkafelvételt ugyan még nem hirdettek, de egy dossziéban máris 166 farkaslyuki önéletrajz gyűjt össze.

- Most is egyértelműen látszott, hogy mekkora létjogosultsága van a településen a bánya újranyitásának – vélekedett Gábor Dezső, polgármester. – Az önkormányzat minden segítséget megad a vállalkozónak, hogy sikeres legyen az elképzelése. Az emberek egy része úgy gondolta, hogy a novemberi bejelentés után, rövid időn belül már lehet jönni dolgozni. Ez a folyamat azonban jóval hosszabb, ezért mindenkitől szeretnénk türelmet kérni. A vállalkozó kérése szerint folyamatos a kapcsolattartás a jövőbeni munkavállalókkal, a mostani fórumra is mindenkit meghívtunk, hogy első kézből hallja a terveket. Hiszem, hogy ezt a kezdeményezést siker koronázza, mert ezen a vidéken a bányanyitás és ezzel együtt a több száz munkahely teremtése jelenleg a legfontosabb.

ÉM – ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában