Helyi közélet

2012.01.23. 16:54

Elbocsátás a közszférában: „Embertelen döntés volt...”

Miskolc - "Engem is elbocsátottak a közszférából. Soha ilyen megalázó helyzetbe nem kerültem még."

Miskolc - "Engem is elbocsátottak a közszférából. Soha ilyen megalázó helyzetbe nem kerültem még."

Így kezdődött egy háromgyermekes édesanya levele, és így folytatódott: „Embertelen volt a döntés mind a kormány részéről, mind a munkáltató részéről. Amennyiben valóban érdekli Önt, hogy hogyan zajlott maga az elbocsátás közlése és annak folyamata, szívesen elmondom a rideg valóságot.” És érdekelt, hiszen azért is kértük az elbocsátottakat, hogy keressék meg szerkesztőségünket, és mondják el, hogyan küldték el őket a munkahelyükről. Illetve azért is, mert hivatalosan csak kevés kérdésünkre kaptunk választ arról, hogy a kormánydöntés értelmében mi lesz a több mint 6700 közszférából elbocsátott dolgozóval.

Felhívásunkra egy ember jelentkezett, a nevét ő sem vállalta. A felmondását pár napja kapta meg, jelenleg felmondási idejét tölti, érthető módon nem akart magának több kellemetlenséget. Éppen elég neki, hogy férje januártól munkanélküli, ő pedig februártól lesz az - mondta. Három gyermekük van, amikor a hogyan továbbról kérdeztem csak annyit mondott: „Nem tudom, két évig voltam már munkanélküli, és az maga volt a pokol.”

Munkajogász nélkül

De kezdjük az elején, egészen pontosan ott, hogy január 11-én megjelent a kormányrendelet, miszerint január 18-ig 6700 embert kell elküldeni a közszférából. Levélírónk, akit most nevezzünk Emesének, az elbocsátottak között volt.

"Január 11-től 17-ig a főnököm a szabadságát töltötte, így ebben az időszakban semmilyen információt nem kaptunk a kormánydöntéssel kapcsolatban. Majd 17-én jelezték, maradjunk bent tovább, mert a vezető szeretne velünk beszélni. Maradtunk. Amikor megérkezett, nekem és az egyik kollégámnak szólt, hogy menjünk be az irodájába. Két vezető volt még ott, akik tanúk is voltak. A főnököm elmondta, létszámleépítésre van szükség, és a személyes döntése volt, hogy minket küldjenek el. Majd megkért, írjuk alá a felmondást. Kollégám telefonon próbált segítséget és információt kérni egy munkajogásztól, de a munkahelyi vezetőnk sürgetett minket, hogy írjuk alá a felmondást, mert a futár (aki

Pestre vitte a munkavállalók által aláírt felmondásokat) siet és még más munkahelyekre is mennie kell. Az egész herce-hurca a futár előtt zajlott. Azt is mondták, ezt tudomásul kell vennie, mert kormányrendelet. "

Emese csak pár éve dolgozott a munkahelyén, nála pont ez volt a felmondás indoka: neki a legkevesebb a betöltött munkaviszonya. Kollégája esetében erre nem hivatkozhattak, hiszen ő közel négy évtizedet dolgozott a közszférában. Rá azért esett a választás, mert neki volt a legalacsonyabb az iskolai végzettsége - sorolta Emese. Azt is elmondta: kollégája később beszélt egy munkajogásszal, aki szintén azt mondta, nem tudnak mit tenni a kormányrendelettel szemben, fordulhatnak munkaügyi bírósághoz, de nem látják értelmét.

A felmondási procedúra végén kezükbe nyomták - fogalmazott Emese - a Karrier Híd Program ismertetőjét (ezt a közszférából elbocsátottak segítésére, elhelyezkedésük megkönnyítésére hozták létre - a szerk.). "Nesze semmi, fogd meg jól" - vélekedett a program elolvasása után Emese. Hozzátette: "A munkaügyi központban is érdeklődtem erről, de azt mondták, még nincs semmilyen információjuk, nem tudják, hogyan indítsák el." De - folytatta - egyébként sem ér semmit, mivel pang a munkaerőpiac.

Emese azt is elmondta, tartalékjuk nincs, így minél előbb munkát kell találniuk. Összegzésképpen leginkább azt kifogásolta, ahogy bántak vele: "Tudomásul vettem volna az elbocsátást, de az eljárás embertelenségét nehéz feldolgoznom."

ÉM-NSZR


Miskolc - Országos szinten 6719 embert küldtek el a közszférából egy kormánydöntés értelmében. Hogy miként zajlott, erről beszélt portálunknak egy borsodi érintett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában