Helyi közélet

2011.12.21. 08:30

Vészharangkongatás az elvándorlás miatt Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén - A megyei közgyűlésen elhangzott: központi segítség kellene Borsod-Abaúj-Zemplénnek.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A megyei közgyűlésen elhangzott: központi segítség kellene Borsod-Abaúj-Zemplénnek.

Bár továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén az ország második legnagyobb megyéje, de a lakosság lélekszáma folyamatosan – az országos átlagnál nagyobb arányban – csökken. A Nemzeti Adó és Vámhivatal Észak-Magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság által a megyei közgyűlés számára készített gazdasági elemzésből is kiderül, hogy 2010-ben a megye lakosságának száma 5,6 százalékkal (azaz 41 ezer fővel) volt kevesebb, mint 2005-ben. A kedvezőtlen tendencei erősödéséhez nagyban hozzájárult az elvándorlás az ország más régióiba és sok esetben külföldre is. A fogyásban szerepet játszik a gyengébb gazdasági teljesítmény más fejlettebb régiókhoz képest. A gazdasági mutatók visszaesése miatt a foglalkoztatási lehetőségek is szűkebbek és ez erősíti a migrációt.

Csak segítséggel megy?

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés legutóbbi rendes ülésén Pasztorniczki István jobbikos képviselő egyenesen vészhelyzetként fogalmazta meg a 41 ezres népességfogyás okozta állapotot és felszólította a megyéből delegálódott országgyűlési képviselőket, hogy – mivel a megye saját erőből képtelen úrrá lenni a bajon – a parlamentben lépjenek fel, hogy megfelelő segítség érkezzen a megye számára.

Olasz András, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatóságának vezetője a közgyűlésen beszélt arról, hogy adataik szerint leginkább a Közép-Magyarországi Régió a megyénkből kiinduló migráció célpontja.

Elriasztó adatok

A NAV gazdasági elemzéséből kitűnik, hogy a megye hátrányos helyzete tükröződik a fogllakoztatási arány alakulásában. A munkaképes korúak közül az alkalmazásban állók száma az elmúlt négy évben rendre 7-8 százalékponttal elmarad az országos átlagtól. A munkanélküliségi ráta is évről-évre emelkedik a megyében. 2010-ben például a regisztrált munkanélüliek aránya 17,3 százalék volt, ami 6,1 százalékkal magasabb az országos átlagnál és a második legrosszabb a megyék rangsorában.

ÉM-SZB


Borsod-Abaúj-Zemplén - Öt esztendő alatt 41 ezerrel csökkent Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakosságának száma.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában