Helyi közélet

2011.12.07. 14:03

Új városháza: fizet az unió?

Miskolc - Szabálytalansági eljárás indult a miskolci városháza ügyében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél.

Miskolc - Szabálytalansági eljárás indult a miskolci városháza ügyében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél.Gond van a városháza új épülete körül, jutott el az információ lapunkhoz: a belvárosi rehabilitáció első ütemének (IVS 1) projektjeként bővülő városháza kapcsán szabálytalansági eljárást kezdeményezett az unió. Legrosszabb esetben akár az is előfordulhat, hogy nem fizetik ki az épület építési költségeit. Információnk szerint a vizsgálat tárgya az, hogy a város eltért-e az eredeti tervektől. Igaz-e a hír? A kérdést a regionális fejlesztési ügynökséghez, a Norda Nonprofit Kft.-hez juttattuk el. Kormány Krisztián ügyvezető igazgató írásbeli válaszában az olvasható, hogy náluk, mint közreműködő szervezetnél nincs folyamatban szabálytalansági eljárás ebben az ügyben. Ám ha szabálytalanság gyanúja merül fel valamely kiemelt projekt kapcsán, akkor ezekben az ügyekben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség folytatja le az eljárást. Az NFÜ-től kapott információk alapján indult ilyen eljárás.

Várják a magyarázatot

Kormány Krisztián közleményében az NFÜ-től kapott információkra hivatkozik: elindult a szabálytalansági eljárás. A kedvezményezett (azaz az önkormányzat) előzetesen jelezte, hogy szeretné kifejteni a szabálytalansági gyanúban megfogalmazottakkal kapcsolatban az álláspontját. Az NFÜ ennek ismeretében zárja majd le az eljárást. A Norda ügyvezető igazgatója válaszlevelét azzal zárja, hogy további információért az önkormányzathoz forduljunk.

„Nem egyedi”

Kerestük az NFÜ-t is, mert szerettük volna megtudni, mi adott okot gyanúra az építkezés kapcsán, és hogy mikor zárulhat az eljárás, de nem kívántak további részleteket elárulni az ügyben.

Lengyel Katalintól, a Miskolci Városfejlesztési kft. igazgatójától a következő választ kaptuk: „A támogatott projektek kapcsán nem egyedi, hogy szabálytalansági eljárás indul, amelynek a kimenetele legnagyobb százalékban a megszüntetés, vagyis nem állapítanak meg szabálytalanságot. Arról jelenleg nincs információnk, hogy mi lesz, lehet az eljárás vége. A Városháza projekt kivitelezése folyamatban van. Az elszámolásokat folyamatosan küldjük a Közreműködő Szervezetnek. A projekt előrehaladási jelentések beküldését is időben teljesítjük” – olvasható a válaszlevélben. Az igazgató szóban még nyomatékosította, gyakran előfordul a hasonló eljárás, ezek 90 százaléka úgy zárul, hogy nem állapítanak meg szabálytalanságot, ezért bíznak benne most is. Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, így nem kívánt további részleteket közölni.

Komoly vita folyt

Megtudhattuk még, jelentésüket már elküldték az NFÜ-nek, akiknek 30 napjuk van az ügy kivizsgálására.

A miskolci városháza komplex rekonstrukciója 2009 novemberében kezdődött az IVS 1 beruházásaként: új szárnnyal is bővült az épületegyüttes. A terveket kiírt tervpályázat nyerteseként Viszlai József, a város volt főépítésze készítette (a terveket még azelőtt fogadták el, mielőtt a főépítészi kinevezés megtörtént volna). Az eredeti tervek szerint 2011 őszén fejeződött volna be az építkezés, ám még jelenleg is tart. Másfél milliárd forintos beruházásról van szó.

Az építkezés körül a választások után komoly vita folyt. Az új városházával összefüggésben 2010. október 26-ai számában írt az Észak-Magyarország utoljára. Ekkor ugyanis Kriza Ákos, a frissiben megválasztott polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, javaslatot tesz egyes cégvezetők felmentésére, többek között a Miskolci Városfejlesztési Kft. akkori igazgatójára is. Ez utóbbi kapcsán arra hivatkozott: a városháza új épületét úgy tervezték, hogy kifelejtették belőle a gyengeáramú hálózatot, így nincs telefon, fax, internet, riasztó, kamerarendszer: ezek pótlására 200 milliót kellene biztosítania a városnak.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában