Helyi közélet

2011.12.20. 11:36

Régiségvásár: egyeztetnek, hogy Miskolcon maradhasson

Miskolc - Marad a Régiségvásár Miskolcon, vagy a magasabb bérleti díj miatt költözik?

Miskolc - Marad a Régiségvásár Miskolcon, vagy a magasabb bérleti díj miatt költözik?Megalkották novemberben Miskolc egyik új rendeletét, amely a közterületek bérleti díjáról szól. Egészen pontosan már októberben elfogadták a képviselők az erről szóló jogszabályt, de novemberben még módosítgatták. Például úgy, hogy az egy hónappal korábban megemelt díjakat valamennyivel csökkentették. Sok esetben azonban még így is magasabb maradt a bérleti díj, mint korábban volt. Ezért röppenhetett fel a hír, hogy a Régiségvásár „elhagyja” Miskolcot.

Ennek ellent mondani látszott, hogy a Régiségvásár honlapján már hirdetik a rendezvény következő időpontját: január 8-at. De Braun István, a vásár szervezője is cáfolta lapunknak ezt a hírt: „Októberben a testület valóban megemelte az árakat, csaknem a tízszeresére, de később ezt módosították.” A tízszeres áron valóban nem érte volna meg a szervezőnek, hogy megrendezze a vásárt, de jelenleg tárgyal az önkormányzattal a kedvezőbb feltételekről – tudtuk meg. Braun István azt is elmondta, Debrecenben az egyik bevásárlóközpont parkolójában rendezik meg az ilyen jellegű vásárokat, de ezt ő nem szeretné, úgy véli, méltóbb helyen van a patinás bevárosban. Azt is hangsúlyozta: ő mindenképp szeretné, ha Miskolcon maradhatna a Régiségvásár, éppen ezért egyeztet a Miskolci Kulturális Szövetséggel.

Maradjon

Ezt erősítette meg Némedi Varga Zoltán is, a szövetség ügyvezetője: „Szeretnénk, ha a Régiségvásár megmaradna a városban. Éppen ezért januárban, februárban változatlan feltételekkel rendezhetik meg, de addig is tárgyalunk a szervezővel arról, hogy márciustól mivel lehetne még színesebbé, turisztikai szempontból még vonzóbbá tenni a rendezvényt.” Erre azért is van szükség, mert a bérleti díjból kedvezmények illetik meg azokat, akik kulturális rendezvényre bérelnek területet – magyarázta.

Eltűnnek a miskolci teraszok?

A közterületi bérleti díjak emelése azonban nem csak a Régiségvásárt érinti, de több vendéglátóhelyet is, amelyek tavasztól őszig terasszal várják a vendégeket. Illetve úgy tűnik, csak várták, mert a magasabb árak mellett kétszer meggondolják majd, hogy megéri-e nekik kipakolni. Egyikük – a nevét nem adta a cikkhez – lapunknak elmondta: négyszeresére emelték a bérleti díjat, ami azt jelenti, hogy míg most 250 ezret fizetett, ha hat hónapig teraszt üzemeletett, most 1 millió forintot fog. Illetve nem fog, mert így nem kora tavasszal pakol majd ki, hanem nyár elején, és nem ősz végéig, hanem csak nyár végéig ülhetnek nála kint a vendégek. Azt is kifogásolta: hogy az áremelések kapcsán senki nem egyeztetett velük.

Arról ő is hallott, hogy kulturális rendezvények esetén olcsóbb a bérleti díj, de – mint mondta – egy fellépőt sem tud ingyen hívni, akkor ugyanott van árban.

Erről megkérdeztük az önkormányzatot is, ahol kérdéseinkre Dobos Tímea szóvivőtől kaptunk választ: „Az előző díjat 97-ben, vagyis 14 évvel ezelőtt állapította meg Miskolc közgyűlése. 2011 december 1-ig 24 forint per négyzetméter napi díjat fizettek azok a kereskedők, akik kitelepültek üzleteik elé, ez most 30 forintra emelkedett.”

Azt is hangsúlyozta: „2011. július 1-től 30 százalékkal csökkentettük a város I-II-III-IV-V. övezeteiben az

új típusú bérleti szerződéssel rendelkező bérlők bérleti díját. Ennél nagyobb kedvezményt egyetlen városban sem kapnak a kereskedők. A város vezetése, és az itt élők végre azt szeretnék látni, hogy a belváros megtelik - legalább a nyári hónapokban - teraszokkal. Erre sajnos eddig sem volt,- még 24 forintért sem - túl sok jelentkező. Vagyis, nem a díjtétel az, ami megakadályozza a vendéglátósokat abban, hogy esetleg a saját forgalmukat is növeljék, hiszen ha a nyári hónapokat nézzük egy 10 négyzetméternyi terasz esetén akkor az üzlet tulajdonosának, vagy bérlőjének 3 hónapra a régi ár szerint 21600 forintot, az új ár szerint pedig 27 ezer forintot kell fizetnie” – vélekedett.


Díjak

I. övezet:

Széchenyi utca és az abból nyíló utcák, Tapolca, Lillafüred és a Diósgyőri vár környéke

2011. december 01. előtt: 24 Ft/m2/nap

2011. december 01. után: 30 Ft/m2/nap

II. övezet:

Búza tér, Újgyőri főtér, Sportcsarnok előtt, Diósgyőri Stadion, Majális park, Toronyalja utca, Zsolcai kapu

2011. december 01. előtt: 12 Ft/m2/nap

2011. december 01. után: 20 Ft/m2/nap

III.-IV. övezet:

2011. december 01. előtt: 12 Ft/m2/nap

2011. december 01. után: 10 Ft/m2/nap


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában