Helyi közélet

2011.12.28. 17:14

Nem kutyául bánnak kutyákkal Hernádszentandráson

Hernádszentandrás - Hernádszentandráson sikerült elérni, hogy szinte minden kutyát beoltsanak.

Hernádszentandrás - Hernádszentandráson sikerült elérni, hogy szinte minden kutyát beoltsanak.

Hernádszentandráson már nincsenek kóbor kutyák, vagy ha mégis, a településen rögtön tudják, ki a kóbor állat gazdája, de azt is, ha gazdátlan kutyáról van szó. A faluban ugyanis sikerült minden ebről fényképes nyilvántartást készíteni, így, ha nem is személyi igazolvánnyal, de adatlappal minden kutyus rendelkezik. A nyilvántartásba vétel szorgalmazója Kristóf Adrienn, aki 3 és fél éve él Hernádszentandráson, és az állatvédelem a szívügye. Több állatvédelmi egyesületnél, alapítványnál is segédkezett már, legutóbb pedig létrehozta saját alapítványát, a neve Láthatatlan Kötelék.

Rövid láncon

Adrienn, amikor Abaújba költözött, azt tapasztalta, hogy csakúgy, mint az ország bármely részén, itt sem igazán jellemző a kulturált állattartás. Sok a gondozatlan, éhező, rövid láncon tartott, férges, bolhás, oltatlan és kóbor kutya, ezért úgy döntött, harcot kezd a felelősségteljes kutyatartás érdekében. Első lépésként a helyi önkormányzat és a jegyző segítségével elkészítették a nyilvántartást. Ez azonban önmagában még kevés lett volna, ezért Adrienn felvilágosító munkába kezdett. Tanácsadást és több előadást is tartott a kulturált állattartás témájában, ma pedig már odáig jutott, hogy az állattartók megkeresik őt, ha valamilyen problémájuk adódik házi állatukkal, például annak viselkedésével. Azt is örömmel újságolta, hogy Hernádszentandráson sikerült elérni a majdnem 100 százalékos oltottságot. Adriennél mindig akad egy-két gazdátlan, befogadott kutyus. Épp ezért szeretne Abaújban létrehozni egy rehabilitációs és oktató központot a testileg-lelkileg meggyötört, beteg állatok gondozása, majd örökbe adása céljából, melyhez minden segíteni akaró és szándékozó ember támogatását szívesen fogadják. A falubeli gyerekek is ízelítőt kapnak állatvédelemből. Adrienn elvitte őket a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) menhelyére önkénteskedni, néhányan közülük pedig a szentandrási, gazdátlan kutyusok körül tevékenykednek szívesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában