Helyi közélet

2011.12.13. 15:07

Mi lesz a pataki képtár sorsa?

Sárospatak - Az önkormányzat még nem döntött az épület jövőbeni funkciójáról.

Sárospatak - Az önkormányzat még nem döntött az épület jövőbeni funkciójáról.

Papíron már Sárospatak tulajdonában van ismét a Sárospataki Képtár, valamint a Domján-ház, hivatalosan azonban még nem adta át a zempléni városnak a kép épületet a megyei önkormányzat.

Sikerrel jártak

– Hosszú évek óta próbálkoztunk mindeddig sikertelenül azzal, hogy ez a két épület visszakerüljön Sárospatak tulajdonába – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere.

– Most végre megértő partnerre találtunk a megyei önkormányzatban, így remélhetőleg a közgyűlési döntést követően minél hamarabb birtokunkba vehetjük a képtárat, amely otthont ad a Domján- és az Andrássy Kurta-gyűjteménynek, valamint ismét a városé lesz a Domján-ház, amelynek a hivatalos neve Szinyei-ház, csak azért ismerik az egykori professzorlakásként szolgáló épületet Domján-házként, mert hosszú évekig itt állították ki Domján József festőművész alkotásait. Miután jelentős jelzálog van az épületeken, először állásfoglalást kérünk a kormányhivataltól, mit kell tennünk azért, hogy az épületek még ebben az évben ténylegesen is a birtokunkba kerüljenek.

Még nem dőlt el

A két épület közül a Sárospataki Képtár további sorsa még nem dőlt el véglegesen.

– A Sárospataki Képtár a város számára egyaránt pénzbeli és kulturális érték. Meg kell vizsgálnunk, milyen lehetőségek vannak a hatékonyabb kihasználásra. Terveink már vannak – tette hozzá Sárospatak polgármestere.

Aros János kérdésünkre elmondta, szeretnék, ha a képtár jelenlegi funkciója a jövőben is megmaradna, az erről szóló nyilatkozatot szerdán küldik el a kormányhivatalnak. Amint azt Bordás Istvántól, a Sárospataki Képtár vezetőjétől megtudtuk, az épületben látható tárlatok az idei nyári szezonban háromezer látogatót vonzottak.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában