Helyi közélet

2011.12.08. 13:23

Kétmilliós ajándék az Unio Cooptól

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kétmillió forintot adományozott az Unio Coop Zrt. a B.-A.-Z. Megyei Kórház Általános Sebészeti Osztálya számára, hozzájárulva egy nagy értékű, speciális sebészeti műtőasztal beszerzéséhez, melyen a jövőben laparoszkópos műtétet végezhetnek.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kétmillió forintot adományozott az Unio Coop Zrt. a B.-A.-Z. Megyei Kórház Általános Sebészeti Osztálya számára, hozzájárulva egy nagy értékű, speciális sebészeti műtőasztal beszerzéséhez, melyen a jövőben laparoszkópos műtétet végezhetnek. Napjainkban a laparoszkópia szinte nélkülözhetetlen része a sebészeti tevékenységnek. Segítségével a hasüreg nagyobb metszéssel történő megnyitása nélkül lehetővé válik a hasüregi szervek – a nőgyógyászatban a kismedencei szervek - megtekintése, bizonyos betegségek diagnosztizálása és egyes műtétek elvégzése, mint például az epe, a gyomor, a lágyék- és hasfali sérv, a patkóbél, a vakbél, a vastag és a végbél műtétei, továbbá számos nőgyógyászati és urológiai műtét.

Mint azt dr. Bende Sándor főorvostól megtudtuk, az általa vezetett osztály az ország legnagyobb laparoszkópos központja, ahol ráadásul egyre több beteget kell ellátni. Most már itt végzik el a kazincbarcikai, az ózdi, a szikszói és a sátoraljaújhelyi betegek onkológiai műtéteit is. A műtéteket párhuzamosan 3 műtőben végzik, az egyikben egy szükségmegoldásképp kötözőasztalból átalakított műtőasztalon. A 8 millió forint értékű új műtőasztal beszerzése nem sokáig várathat magára, fűzte hozzá. A különbözetet (6 millió forintot) a kórháznak kell állnia (ami nem kis tétel a forráshiányos egészségügyi finanszírozás mellett), hacsak további adomány nem érkezik.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában