Helyi közélet

2011.12.09. 08:50

Érdemes informatikusnak tanulni

Miskolc - Az informatika az ország számára jelenthet komoly fejlődési potenciált. ÉM-interjú Vinnai Balázzsal, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnökségi tagjával.

Miskolc - Az informatika az ország számára jelenthet komoly fejlődési potenciált. ÉM-interjú Vinnai Balázzsal, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnökségi tagjával.Válság, informatika, szakképzés – erről beszélgettünk Vinnai Balázzsal, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnökségi tagjával, a miskolci székhelyű IND Group ügyvezetőjével.

- Még mindig hiányszakma az informatikusoké? Nem jutott arra a sorsra, mint sok más szakma, hogy egyszer csak sok lett belőlük?

Vinnai Balázs: - Abszolút hiányszakma ma is. Csak egy példa. Egy debreceni székhelyű nagy nemzetközi cég Miskolcon próbál most informatikusokat találni. Mindenki keresi ebben a szakmában a szakembereket, mi is itt az IND-nél Miskolcon. Nagyon kevés fejlesztő, programozó kerül ki az egyetemről. Persze a képzés szerkezete sem jó, hiszen nem kellene mindenkinek egyetemi diploma, egy erős, célirányos, gyakorlati évvel egybekötött szakképzés sok esetben elég lenne. Az egyetemeken sokféle irányban képzik a fiatalokat, főleg az elméleti képzés erős és kevés a gyakorlat. De mi sem jellemzi jobban a helyzetet, hogy a válság ellenére az informatikusok úgynevezett HR indexe – amely a szakma megfizetettségét, keresettségét mutatja – folyamatosan nő.

- Hogyan látják a hazai informatikai vállalkozók a válság szülte helyzetet?

Vinnai Balázs:  - Egyértelmű, hogy a hazai IT-szakma nemzetközi versenyképességét kell növelni. Jelentős volt az állam, mint megrendelő szerepe, a kapacitások több mint felét eltartotta. Ennek most vége, ki kell lépni a nemzetközi piacra. Az IND esete bizonyítja, hogy nem kell nagy tőke, a szolgáltatás minősége, az innovativitás sokkal döntőbb. És mindezt hazai munkaerőre alapozva lehet megtenni.

- És merre mozognak a bankok az informatikában? Mostanság kevés szó esik erről, más hírek dominálnak…

Vinnai Balázs: - A pénzügyi gondok mellett egy másik gond is jelentkezik: egyre több szereplő akar beékelődni a bankok és az ügyfelek közé. Hitelt adnak, kártyákat bocsátanak ki kereskedők, szolgáltatók és a bankok könnyen háttérszolgáltatóvá válhatnak. Ezért is mozdulnak a bankok az ügyfelek felé, az internet,a mobiltelefónia segítségével olyan szolgáltatásokkal, amelyek eddig nem tartoztak szorosan a tevékenységükhöz. Láttam például egy olyan programot, amely képes összehasonlítani a banki általános szerződési feltételeket, amelyeket senki nem olvas el, míg nincs gond és kiszűri, melyik előnyösebb. De egyre népszerűbbek a PFM alkalmazások is, amelyeket az IND is fejleszt: a digitális személyi pénzügyi tanácsadó programok, amelyekkel könnyen kézben tarthatjuk pénzügyeinket. De a közeljövőbe tekintve az is látszik, hogy egyre több olyan komplex szolgáltatás jön létre, amely bank-biztosító-lízing lesz egyben, s ezt az összetettséget egyszerűen kezelhetővé kell tenni az ügyfelek számára az interneten, és az okostelefonok segítségével. Ez olyan perspektívát ad az erre specializálódott informatikai cégeknek, mint az IND is, hogy válság ide vagy oda, a piac számos lehetőséget tartogat. Az informatika pedig az ország számára jelenthet komoly fejlődési potenciált, ugyanis ez egy kis tőkeigényű, de magas hozzáadott értéket termelő gazdasági ágazat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában