Helyi közélet

2011.12.17. 13:08

„El vagyok varázsolva a konyhában”

Miskolc - Második helyezettünk már sokszor szerepelt lapunkban. Nem csak ételeivel, de konyhai fortélyaival is.

Miskolc - Második helyezettünk már sokszor szerepelt lapunkban. Nem csak ételeivel, de konyhai fortélyaival is.

Májjal töltött rántott pulykamell. Ugye, milyen jól hangzik? Így gondolta ezt receptversenyünk zsűrije is, úgyhogy az étel leírásának beküldőjét – a főételek kategóriájában – a második hellyel jutalmazta. Lorger Károly nem ismeretlen Konyha-oldalunk állandó olvasói számára. Nem csak versenyeink aktív résztvevője, hanem gyakran kapunk tőle recepteket „csak úgy”. Ezeket gyakran találjuk érdemesnek megosztani olvasóinkkal, és nem egyszer közöltük már értékes konyhai praktikáit, tanácsait is.

Most, hogy beszélgettünk, is épp a konyhában volt, feleségével együtt készítette az ebédet.

– El vagyok varázsolva, ha benn vagyok a konyhában – mondta. – A főzés-sütés közbeni jó illatok, a halk zene kikapcsol, örömmel tölt el.

Károly azért megjegyezte, a felesége jobban főz, de amikor csak lehet, besegít neki. Nem csak ünnepek idején, hanem a hétköznapokon is.

Nyolc unoka

A karácsonyt már nagyon várják, hiszen ilyenkor meglátogatják őket a gyerekek, unokák. Igen naggyá nőtt a rokonság, nem is igen férnek be egyszerre a lakásba. Nyolc unokájuk van – négy fiú, négy lány – szertekerültek az országban. A legidősebb már 28 éves, van köztük, aki már egyetemre jár, a legkisebb pedig (egy tündéri kislány, jegyezte meg a büszke nagypapa) második osztályos.

A karácsonyi menüt gondolatban már össze is állították a feleségével, tudhattuk meg. A mákos és diós beiglit Zsó készíti, ő specialistája annak, hogy ne repedjen meg. A húsleves megfőzése azonban Károlyra vár.

– Négyféle húsból készül, és csigatészta kerül bele, aztán már jöhetnek is a vendégek – magyarázta. A levesbe kerül pulykanyak, félkilónyi marhalábszár, házityúk és egy darabka bőrös csülök. Ha esetleg a vendégek közül valaki szeretné megkóstolni a maga készítette hurkáját, hiába nem típikus karácsonyi étel, megteheti. Lesz hozzá házi kolbász is füstölve, valamint párolt lila káposzta.

És persze, nem maradhat el a pulykamell rántva, májjal töltve. (Bár lehet, hogy most sonkával, sajttal töltik.)

Újítgat a recepteken

– Amióta megjelent a lapban, hogy helyezett lett a receptem, sokszor megállítanak a boltban, utcán, buszon – meséli. Volt, aki mondta, tetszene neki az étel, de a férje nem szereti a májat. Mondtam neki, nem muszáj májjal tölteni, lehet beletekerni például sajtot, sonkát is. Én magam is sokszor újítgatok az eredeti recepten, mikor hogy van hozzá kedvem.

Károly még további részleteket is elárult az ünnepükről. Szenteste Aszódról érkezik az egyik lánya és családja, másnap Nyíregyházáról. A húslevesen és a rántott pulykamellen kívül hatalmas fazék töltött káposzta is készül, és sok-sok sütemény, úgyhogy biztos, hogy senki nem marad majd náluk éhen az ünnepek alatt. Mivel sok jó receptet kaptunk tóle, így nem csak a nyertes ételét közöljük, hanem többet is válogattunk: hátha ötletet adunk olvasóinknak.

- ÉM-HM -


Az ünnepre várva

Lorger Károly még elárulja, a főzésen kívül a fotózás is a hobbijai közé tartozik. Emellett imád a számítógépe előtt is ülni: böngészi az internetet. Mindemellett a helyőrségi klubba is eljárnak Zsóval, ahol mindenféle programokon, rendezvényeken is részt vesznek. Fel is léptek a napokban a Szinva teraszon, ahol ahol adventi énekeket énekeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában