Helyi közélet

2011.12.07. 11:19

Azori-szigetek: egy kis meteorológia

Miskolc - Nagy vihart kavart, hogy az&nbsp;Azori-szigeteken üléseztek a megyei közgyűlések elnökei. Lássuk például, hogy milyen arrafelé az időjárás! Az&nbsp;<a href="http://azori.blogspot.com/">azori.blogspot.com</a>&nbsp;szerkesztője, ahogy néhány éve nyáron írta: " itt szívesen lennék meteorológus."

Miskolc - Nagy vihart kavart, hogy az Azori-szigeteken üléseztek a megyei közgyűlések elnökei. Lássuk például, hogy milyen arrafelé az időjárás! Az azori.blogspot.com szerkesztője, ahogy néhány éve nyáron írta: " itt szívesen lennék meteorológus.""Még csak gondolkodnom sem kellene, hogy milyen időt jósoljak másnapra, minden nap a következőket mondanám (fejből, nem olvasva!), néha felcserélve a mondatokat (fő a kreativitás!) : A reggeli, délelőtti órákban északon változóan felhős idő várható, helyenként zápor, zivatar is kialakulhat, másutt szikrázóan napos időre számíthatunk, csapadék azonban ott is valószínű." - írja az Azori-szigetek időjárásól az azori.blogspot.com. "Napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet, majd kitisztul az ég, később többfelé várható zápor, de összességében gyönyörű, napos időre számíthatunk. Gyenge vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél, de zivatarban viharos széllökés is előfordulhat."

"Imádnának a nézők, hiszen igazat beszélnék! 95%-os valószínűséggel az történne másnap, amit megjósoltam. Micsoda pech, hogy nem meteorológusnak tanultam. Komolyra fordítva a szót, itt tényleg ilyen az időjárás. Reggel felkel az ember, kinéz az ablakon, és rögtön visszafekszik, mert szakad az eső, összefüggő szürkeség, azt gondolja ez minimum 3 napig így marad.Ha elég tájékozott az itteni időjárás tekintetében, akkor viszont nem fekszik vissza, hanem kimegy a konyhába kávét főzni.

" Irány az óceánpart"

"Mire megreggelizik, szikrázó napsütés van, igazi strandidő, irány az óceánpart! Útközben elázik, de mire leér a partra, újra strandidő van. Igaz, a törölközőjét nem tudja leteríteni, mert olyan szélvihar támad, de mire a parti kávézóban rendel egy újabb kávét, már legyezi magát a menükártyával, mert annyira áll a levegő. És ez egész nap így megy…Nem óránként, hanem percenként változik az idő, olyan gyorsasággal mennek a felhők, hogy néha amikor felnézek az égre, beleszédülök a látványba.Ezek után nem csoda, hogy ma egy egész bejegyzést az időjárásnak szentelek. Mindenki azt kérdezi tőlem: és az idő ott milyen?"

"Hát ilyen….Hivatalosan az itteni éghajlatot a szubtrópusi és az óceáni hatások keveredése határozza meg, enyhe, mérsékelt éves ingadozással. Állítólag télen is 15 °C körüli az átlag hőmérséklet, de erről majd megosztom a tapasztalataimat, ha tél lesz. Annyi biztos, hogy a lakásokban nincs fűtés, se radiátor, se kandalló, se központi fűtés, ez azt hiszem jelent valamit. Vagy legalábbis remélem. Most nyár van, meleg, 25 °C körül, iszonyúan magas a páratartalom. Kilép az ember az ajtón, és leizzad. Első héten nagyon szokatlan volt, de most már szinte észre sem veszem. Mióta itt vagyok, minden nap esik az eső."

Esernyő nélkül nem szabad

"Rögtön az első nap megtanultam, hogy esernyő nélkül nem szabad kilépni itthonról. Első felfedező túrám alkalmával ugyanis úgy eláztam, mint egy hal. Pedig amikor elindultam itthonról 30 °C volt, sehol egy felhő az égen, de mire találkoztam Petivel egy kávézóban, és hazaindultunk, leszakadt az ég. Nem akárhogy. Mezítláb (a bőrszandálom funkciója megszűnt, ezért inkább levettem), miniszoknyában (természetesen fehérben) és a testemre tapadt pólóban, Alice Cooper-szerű fekete szemekkel (éljen a vízhatlan szempillaspirál) érkeztem haza, és megfogadtam, esernyő nélkül soha többet, és ha elkezd esni, azonnal be kell ülni valahova, mert 30 mp múlva már teljesen mindegy lesz. A vadonatúj, hiperszuperspéci extrém körülmények között tesztelt,vitorlás esőkabátom, amelyre indulásom előtt ruháztam be, köszöni szépen szárazon megúszta a szekrényemben."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában