Helyi közélet

2011.11.29. 20:49

Jöhetnek a bányamentők Farkaslyukra

Farkaslyuk - A fő feltáró rendszer első néhány métere jó állapotban van a bányában.

Farkaslyuk - A fő feltáró rendszer első néhány métere jó állapotban van a bányában.A múlt heti protokolláris ünnepség után ezekben a napokban már gőzerővel dolgoznak a Gyürky-tárónál. A szénbánya bejáratán eltávolították az emlékművet, majd egy nagyjából hatvan centis betonréteget, végül pedig a tömedékelésre használt homokot is kiszedték. Megnyílt a főfeltáró rendszer, amelynek az első néhány métere kiváló állapotban van – tette hozzá Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója. Eddig a vállalkozó is csak papírokon látta mindezt, most saját szemével is megnézhette, hogy miért dolgozott az elmúlt két évben.

- Csodálatos és egyben megnyugtató élmény volt ezt a néhány métert megtenni – tette hozzá Molnár György. - Abban azért titkon reménykedtünk, hogy annak idején az őseink tökéletesen megépítették ezt a rendszert. A szakembereink korábbi véleményét igazolta az a tény, hogy a fő feltáró rendszer bő húsz évvel a bezárás után is masszív. Úgy látom, hogy az első csatát megnyertük, ami a táró stabilitására vonatkozik. Gyakorlatilag mindennek ez az alapja, ez a lényeg, mert innen tudunk tovább építkezni.

Bányamentők készülékben

A következő feladat már a márkushegyi bányamentőké lesz, akik csütörtökön érkeznek Farkaslyukra. A felderítők végigjárják a főfeltáró rendszert, majd alapos képet adnak a benti helyzetről. Ezt digitálisan is dokumentálnak majd az elkövetkezendő napokban.

- A bánya biztosítása megfelelő, hiszen falazott idomkő kiállta az idő próbáját - mondta Markó István, bányamérnök, a földalatti kutatás műszaki vezetője. – A szellőztetés kiépítését követően lehet majd mélyebbre is bejutni. Az oxigéntartalom nem megfelelő, ezért a bányamentő raj készülékben mehet csak be a bejárható szakaszokra. Az általunk várt körülmény fogadott minket a táró első részén, reméljük, hogy a további 2.5 kilométer is hasonló lesz.

Előttük a múlt és a jövő

A farkaslyukiak mindenben segítik a feltárást, a helyiek érzik, hogy két évtized után visszakaphatják a bányászatot. Gábor Dezső polgármester is optimista volt a bejárás után.

- Akkor voltam bent utoljára, mielőtt bezárták – tette hozzá a farkaslyuki polgármester. – Felemelő érzés volt néhány métert ismét megtenni a föld alatt. Egyszerre láttuk a múltat és a jövő felé vezető irányt is. Szinte semmi nem változott bent, ezután pedig bátran kijelenthetem, hogy erősödött bennem a hit a nyitás kapcsán. Biztos vagyok benne, hogy itt már nem állíthat meg senki, ez egy mérföldkő volt abból a szempontból, hogy a vájat nagyszerű állapotban van.

ÉM-ME


Farkaslyuk -  Az Ózdhoz közeli Farkaslyukon ünnepélyes keretek között megnyitották a több mint két évtizeddel ezelőtt bezárt Gyürky-tárót. Ezzel az eseménnyel nagy lépést tettek a borsodi szénbányászat újjászületése felé. A jövő héttől ugyanis megkezdődhet a föld alatt a kutató-feltáró munka.

Farkaslyuk - Pénteken új fejezet kezdődik a borsodi szénbányászat történetében.

Ózd, Farkaslyuk - Az Ózdi Szénbányák Zrt. megkapta az engedélyt a farkaslyuki Gyürky-táró újranyitásához.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában