Helyi közélet

2011.11.25. 18:01

Farkaslyuk: Képletesen megnyílt a táró ajtaja

Farkaslyuk -  Az Ózdhoz közeli Farkaslyukon ünnepélyes keretek között megnyitották a több mint két évtizeddel ezelőtt bezárt Gyürky-tárót. Ezzel az eseménnyel nagy lépést tettek a borsodi szénbányászat újjászületése felé. A jövő héttől ugyanis megkezdődhet a föld alatt a kutató-feltáró munka.

Farkaslyuk -  Az Ózdhoz közeli Farkaslyukon ünnepélyes keretek között megnyitották a több mint két évtizeddel ezelőtt bezárt Gyürky-tárót. Ezzel az eseménnyel nagy lépést tettek a borsodi szénbányászat újjászületése felé. A jövő héttől ugyanis megkezdődhet a föld alatt a kutató-feltáró munka.

Sok érdeklődő

A bánya bejárata előtti téren több százan gyűltek össze, sokan részesei akartak lenni a foglalkoztatás szempontjából rendkívül fontos beruházás első látványos eseményének. Két éves előkészítő munka után jutottak el abba a fázisba, hogy a konkrét tervekről lehessen beszélni.

- A farkaslyuki bánya újranyitása, valamint a mai nappal elkezdődő kutatási projekt az országos viszonylatban kiemelten kezelt munkahely-teremtési program egyik fontos eleme - mondta a megjelentek előtt Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója. – Meggyőződésem, hogy a föld fekete kincseként emlegetett szén most is számottevő mennyiségben áll rendelkezésre hazánk területén és itt Ózd környékén is. Amennyiben a kutatás a várt eredményeket hozza, akkor a foglakoztatás szempontjából nem lesz akadálya annak, hogy egy komoly, felfelé ívelő folyamat kezdődhessen el. Ezzel pedig ez a régi-új bánya elősegítse a térségben a munkanélküliségi gondok enyhítését.

Az ünnepi pillanatok után megnyitották a Gyürky-tárót. Négy korábbi bányász segítségével megbontották a több mint húsz évvel ezelőtt befalazott bejáratot, leszedték a díszfalat és a jelképeket is. A jövő héten pedig már az érdemi munka kerül a középpontba. A gátfalak és tömedékelés eltávolítását követően a márkushegyi bányamentők megkezdhetik a földerítést. A tervek szerint a kutató-feltáró feladatok jó egy évet vesznek majd igénybe.

Leomlott a fal

- A táró fala nem csak fizikai értelemben húzódott a bejárat előtt, az a lelkekben is felépült, amikor bezárt a bánya – fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési-képviselő. – Ez a fal most leomlott a volt bányászokban és azok családtagjaiban. Most már újra kezdenek hinni, remélni, hogy van még jövőjük ezen a településen. Egy generáció azonban felnőtt úgy, hogy nem volt rálátása a nehézipari munkára. Ez ismét újra kell építeni, de hiszem, hogy közös erővel erre képesek leszünk, és többszáz család megélhetését adhatja majd ismét a szénbányászat termelése.

Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója továbbá elmondta: a tervezett felfutás esetén akár 1000-1200 embert is foglakoztathatnak majd a jövőben. A helyiek arcán a remény látszott. Remény arra, hogy a bányászat feltámasztásával biztos megélhetést nyújthatnak majd a családjaiknak. Egy hosszú úton az első lépést november 25-én megtették.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában