Helyi közélet

2011.11.12. 11:10

Élőhely

<em>"Megint csak az van, hogy várunk, mi történhet" </em>- <strong>Bujdos Attila jegyzete.</strong>

"Megint csak az van, hogy várunk, mi történhet" - Bujdos Attila jegyzete.Ami van, az megmutatható. Ami nincs, most már az is. Köszönetünk az ellenzéket illeti. Nincset mutatni egyébként úgy a legegyszerűbb, ha a politikus kiáll a miskolci pusztába, és így szól: lám, sehol az új munkahelyek.

Valóban sehol. De igazán.

A nincs fölött tűnődni nem jó érzés. Szomorú, fájó. A nincs megmutatható, de nem látható. Nélkülözi a kiterjedést, a távlatokat. Most akkor ez olyan nincs, ami nem is volt. Vagy dereng valami ígéret régről, lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér. Nyolcezer új munkahely, a ma nincsezőktől. Vagy ezerötszáz, az utódaiktól. Csak nem azon múlik, ki meddig bírja emelni a tétet, pláne, ha amúgy nincs is rá fedezet, csak a „hozom”. Vagy éppen ebben a pillanatban nincs, de a jövő új ígéretekkel terhes, csak még nem volt idő kihordani azt a jövőt.

Higgyük azt. Ha a hitre van még fedezet. Nem az, hogy őszi spleen, halódó természet, avar bokáig, nyirkos hajnalok, de tényleg egyedül vagyunk: beledörgölni az ellenfél orrát és viszont – ennyit érdemlünk?

Különben meg: mit bizonyít ez?

Megint csak az van, hogy várunk, mi történhet. A várakozás: létélmény és egyre inkább állapot is, az ember tényként rögzítheti, mikor lesz oda a várakozás izgalma, mikor fészkelte be magát az életébe a türelmetlenség, a rosszkedv. Mikor használ először erős szavakat arra, ami van: ami tehát nincs, bár lehetne, még inkább lennie kellene. Elmegy a kedve, kezd nem hinni benne, hogy létezik változás, a számára szabott időben legalábbis, merthogy azért mégis csak ez a belátás elsődleges terepe, neki ez a valóban fontos, történik-e olyasmi, amire azt mondhatja: szóval akkor ez lenne az élet értelme. Vagy csak: napra nap. Merenghetünk az idők természetén, szavakon, szándékokon.

Élőhely, ha már szavak: ez az ökológus szava, éppen arról a napról, amikor megmutatták nekünk a nincset. Hogy tehát ez a normális gondolkodás, és nemcsak mint ajánlat, de mint tény is: az életünk terepe ez, itt lennénk mi magunk, vannak álmaink és elvárásaink, és ez sokkal több, mint rossz viták ügyetlen mondatai. Hogy léteznek megfelelő szavak, ezeket kellene használni. Hogy aki ezt nem érti, az mit ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában