Helyi közélet

2011.11.26. 13:50

Gyurcsány: a végén össze kell állni

Miskolcon járt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, az általa életre hívott politikai formáció, a Demokratikus Koalíció  tagtoborzó gyűlésén. 

Miskolcon járt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, az általa életre hívott politikai formáció, a Demokratikus Koalíció  tagtoborzó gyűlésén. 

A legutóbbi mérések szerint a harmadik erővé gyengült az MSZP. Mi erről a véleménye?

Gyurcsány Ferenc: Egyszerű válaszom nincsen. Vonzza a Jobbik a hétköznapokkal elégedetlenek sokaságát. Azt nem tudom megmondani, hogy vajon rábíznák-e az országot – akár kis részben is – a Jobbikra. Az azért elég világos, hogy a demokratikus ellenzéki pártok együtt – LMP, MSZP és mi – összességében a Fidesz mögött a legnagyobb erőt képviseljük.

És tudnak együtt dolgozni? 

Gyurcsány Ferenc: Messze vagyunk még attól, hogy az utolsó szót ki kelljen mondani. Ha rajtunk múlik, akkor igen; mi nem őrzünk a szívünkben semmiféle sértést. Azt látom, hogy a két másik pártnak ez mintha egy picivel nehezebben menne. De az emberi tisztesség és a közös demokratikus érdek is azt diktálja, hogy mire eljön az idő 2014-ben, addigra mindenki félretegye minden más gondolatát és együttműködjünk.

Először az MSZP-n belül kellene félre tenni az ellentéteket.

 

Gyurcsány Ferenc: Az egy valóságos mély eszmei politikai vita volt, amit az elmúlt évben mi megvívtunk; hogy forduljunk balra és próbáljunk egy szélesebb demokratikus centrumot alakítani. Ez a vita eldőlt. Most én nem látok belül feszítő határt. Miközöttünk pedig, a Demokratikus Koalícióban nincsenek ellentétek.

Nem úgy tűnik önnek, hogy a választóknak választaniuk kell Gyurcsány Ferenc új formációja és az MSZP között?

Gyurcsány Ferenc: Dehogynem. És az LMP között. És azt sem zárhatjuk ki, hogy 14-ig nem lesz egy negyedik formáció.

Igen, de egy szétforgácsolt baloldal nem jelent igazi vetélytársat a jelenlegi kormánykoalíciónak. 

Gyurcsány Ferenc: Nem tudjuk. A Fidesznek jelenleg másfél és kettőmillió közötti szavazója van. Az LMP-nek, az MSZP-nek és nekünk együtt egymillió-hatszázezer. Ezek már nem tragikus különbségek. Itt azért egy Fidesz-vezető elkezd gondolkodni, milyen messze van még a vége. És mennek lefelé, ezek a pártok pedig, ha csak őrzik a pozíciójukat vagy egy kicsit erősödnek is... A végén nyílt küzdelem lesz. A végén persze össze kell állnunk.

Milyen szerepet szán a Demokratikus Koalíciónak és saját magának a magyar belpolitikában?

 

Gyurcsány Ferenc: A magam szerepével elégedett vagyok. Nem az a vágy fűt, hogy újra miniszterelnök legyek. A szocialista párt a mi távozásunkkal egy hagyományosabb baloldali párt szerepét fogja játszani. Az LMP polgárjogi kérdésekben nagyon-nagyon liberális, a társadalompolitikai kérdésekben inkább jobboldali, gazdaságpolitikában sokszor baloldalibb, mint a szocialista párt. Minket leginkább az különböztet meg a parlament összes pártjától, hogy mi nem gondoljuk azt, hogy a 89-ben létrejött rendszert le kell váltani, úgy gondoljuk, ezt emberibbé, igazságosabbá lehet tenni.


Miskolc - A Demokratikus Koalíció tagtoborzó gyűlésén vett részt a volt miniszterelnök.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában