Helyi közélet

2011.10.01. 17:26

Volt mit ünnepelni a szüreti napon

Tokaj - Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok: 27 település polgármesterei adták össze a borbavalót.

Tokaj - Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok: 27 település polgármesterei adták össze a borbavalót.Immár 11 éves múltra tekint vissza a Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Borának szőlőátadási ceremóniája, amelyet szombaton is megtartottak Tokajban. A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok keretében a zárt borvidék 27 településének polgármesterei 2-2 mázsa szőlőt és 20- 20 kiló aszúszemet adnak össze, hogy a Tokaj Kereskedőház Zrt. két bort készítsen belőle: egy száraz vagy késői szüretelésű édes furmintot és egy 5 puttonyos Aszút. A kész bort minden évben a május végi Tokaji Borok Fesztiválján kapják meg a polgármesterek.

A szüreti napok keretében a tokaji borászok is bemutatkozhattak, közel 20 pincészet települt ki a város főterére, hogy a vendégek megízlelhessék boraikat. A bor mellett azonban a hazai pálinka is szerepet kapott, hiszen két pálinkaház is kínálta termékeit. A tokaji borok mellé azonban jól estek az ízletes magyaros ételek is: kenyérlángos, gasztronómiai különlegességek várták a vendégeket.

A szüreti napokon kézművesbemutatók, népi játékok is szórakoztatták a közönséget.

A rendezvényen megtudtuk: az idei év időjárása kedvezett a szőlőtermelőknek, éppen ezért az idén jó bortermésre számítanak a gazdák. Sokan arra panaszkodtak: éppen itt volt az ideje, hiszen két év alatt, mivel nem volt jó termés, kiürültek a tokaji pincék. Nem félnek attól, hogy a nyakukon marad a tokaji bor, hiszen akár a hazai, akár a külföldi piacon is értékesíteni tudják majd.

- ÉM -


Miskolc – Ugyanazt csinálja majd mint eddig, csak kicsit „nagyobban”.  


Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Nézze meg, milyen programok várják Önt a héten Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és válogasson közülük kedvére!  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában