Helyi közélet

2011.10.06. 10:58

Veszélyben az egészségügyi dolgozók adatai

Miskolc - Kémprogramokat, trójaiakat talált a szakértő a kamara számítógépén.

Miskolc - Kémprogramokat, trójaiakat talált a szakértő a kamara számítógépén.Május óta a rendőrség is nyomoz abban az ügyben, amiben a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) B.-A.-Z.-Megyei Területi Szervezetének elnöke, Dzurej Ildikó tett feljelentést. Eddig ismeretlenek behatoltak a szakdolgozói kamara számítógépeibe, és alaposan megkeverték a dolgokat. Így a tagnyilvántartó adatbázisban egyesek kétszer-háromszor is szerepelnek, illetve az ott rögzített adataik is megváltoznak.

Nem egyszer előfordult az elmúlt hetekben, hogy mire a kamarai nyilvántartás alapján elkészült az illető egészségügyi szakdolgozó tagsági kártyája, az adatbázisban már megváltoztak az adatai. A többszörös postázások sokba kerülnek, de a legrosszabb, hogy az elnök úgy érzi, a szakdolgozók adatai nincsenek biztonságban.

A kötelező kamarai tagság bevezetése óta az egészségügyben nem dolgozhat olyan személy, aki nem kamarai tag. Az egészségügyi dolgozóknak meg kell alakítaniuk saját önkormányzatukat, a választások éppen most folynak. Hogy melyik terület hány embert delegálhat a tisztújító közgyűlésre, az a taglétszámtól függ – amit viszont ilyen körülmények között hitelesen szinte meg sem lehet állapítani. Dzurej Ildikó szerint éppen a tisztújítás lehet az egyik oka a hackertámadás(ok)nak, mert valaki azt híresztelte róla, hogy indulni szeretne az országos elnöki posztért, ráadásul az ő pozícióját is kinézte magának valaki.

Feljelentés, szakértők

Dzurej Ildikó több informatikai szakértőt is bevont az ügy szálainak felgöngyölítésébe. Az első megtalálta azt a távoli elérést lehetővé tevő szoftvert, amit még a tagnyilvántartó programot gyártó győri programozócég alkalmazottai telepítettek fel, hogy szükség esetén a saját irodájukból be tudjanak avatkozni a miskolci rendszerbe, de ezt 2005-ben, amikor a tagnyilvántartót feltelepítették, nem aktiválták, mert nem volt rá szükség. A program most aktívált állapotban volt.

A második szakértő számos trójait, keyloggert (billentyűzetfigyelőt) és más kémalkalmazást talált a kamarai merevlemezeken, és felfigyelt arra is, hogy a számítógépre telepített levelezőrendszer adatokat, kamarai dokumentumokat küldözgetett két címre is. A behatoló valószínűleg nem volt elégedett a gépen talált adatokkal és azzal a zűrzavarral, amit az adatbázis megkeverésével elért, mert papír alapon létező dokumentumoknak is lába kelt az irodából.

A merevlemezek a hacker – és a támadások – nyomainak felkutatása miatt hol a megbízott informatikai szakérők valamelyikénél, hol a rendőrségnél volt, ezért a tagnyilvántartás rendbetétele időt vesz igénybe. Mivel a MESZK-nek október 31-ig el kell fogadnia saját etikai kódexét, a határidő egyre sürgetőbb.

ÉM-SZP


Miskolc – A nyilvántartás elleni támadás a tisztújítás sikerességét is veszélyeztetheti.

tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában