Helyi közélet

2011.10.11. 19:54

Mi lesz az Avas szállóval?

Miskolc - A polgármester szerint van megoldás az Avas szálló ügyére, dolgozik rajta a város vezetése.

Miskolc - A polgármester szerint van megoldás az Avas szálló ügyére, dolgozik rajta a város vezetése.Hamarosan pontot tehet Miskolc az Avas szálló ügyének végére, ezt válaszolta dr. Kriza Ákos egy újságírói kérdésre hétfői sajtóreggelijén. A polgármester a következőket emelte ki a belvárost évek óta elcsúfító (úgy néz ki, mintha bombatámadás érte volna) épülettel kapcsolatban: a bíróság előtt van az ügy, de reményt látnak arra, hogy a város érdemben cselekedhet. Dióhéjban ismertette miről is van szó: az építtető az építési engedélyes tervektől eltért, így több száz millió forint értékben vissza kellene bontani az épületet. Az örökségvédelmi hivatal – mint engedélyező építésügyi hatóság – akadályozta meg a továbbépítést, a továbblépéshez át kell alakítani a város rendezési tervét. Rendezni kell a tulajdonviszonyokat is, befektetőt kell találni.

Dobos Tímeát, a miskolci önkormányzat szóvivőjét a további részletekről kérdeztük. Elmondta, a tulajdonviszonyok rendezése céljából folyamatosan tárgyalnak az érintett felek, az önkormányzat, az Avas szálló tulajdonosa és a Miskolc Holding Zrt., de hogy mikor kerülhet pont az ügy végére, nem tudta megmondani, ez a bíróság döntésétől függ.

Másfél éve leálltak

Hogy pontosan milyen ügyet tárgyal a bíróság, nem tudtuk meg. A tulajdonos MultiCasa Consulting ügyvezetője, Luterán László ígérte, szerdán nyilatkozik az ügyben az Észak-Magyarországnak.

Az tény, 2010 tavaszán számoltunk be arról, hogy leállt az építkezés. Luterán László akkor elmondta, amit a polgármestertől is hallhattunk: az örökségvédelmi hivatallal került vitába, amíg az nem rendeződik, nem tudja folytatni az építkezést. (A leállás után nem sokkal a kivitelező cég is levonult a területről.) Az ügy azóta sem rendeződött.

Sárközy Sebestyéntől, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-Magyarországi irodájának vezetőjétől most megtudtuk, olyan ügyekben folynak a vizsgálatok, amelyek nem publikusak. Négy határozatot hozott a hivatal, mindegyiket megfellebbezte a kötelezett illetve a tulajdonos, és nem lehet tudni, mikor lesz az ügyekben másodfokon is döntés.

Az épület sorsa nincs összefüggésben azzal, hogy műemlékről van szó, jegyezte meg Sárközy Sebestyén. Szerinte a városnak kellene eldöntenie, hogy visszaveszi-e hasznosításra, azaz visszaszállna-e a tulajdonjog. (2010 áprilisában írtuk: március végén a szálló ügyét a miskolci közgyűlés is tárgyalta rendkívüli ülésén, mivel az épületet a korábbi szerződés szerint 2009 december végéig át kellett volna adni. Mivel ez nem történt meg, az önkormányzatnak vételi joga van a félkész szállóra. Hogy ezzel is összefüggésben vannak-e a mostani tárgyalások? Dobos Tímea ez ügyben mára ígért választ.)

Megoldás lenne?

Említettük, hogy a polgármester a város rendezési tervének esetleges módosításáról is beszélt. Megoldás lehet-e a problémára? – kérdeztük. Sárközy Sebestyén szerint a bebetonozott födémszerkezet elbontása nagy költséget jelentene, ezt valóban át lehetne hidalni azzal, ha a város rendezési tervét módosítanák nagyobb beépítési magasságot engedélyezve. A szakember szerint ez műemlékvédelmi szempontból is elfogadható lenne, mert a 70-80 centis plusz magasság az utcaképet nem befolyásolja kedvezőtlenül, belesimul az épület tömegébe. Vagyis ehhez hozzá tudnának járulni. A rendezési terv módosításának azonban megvan a maga menetrendje, ők csak szakvéleményt adnak, azon kívül több más hatóság szakvéleményét is be kell szerezni. Az irodavezetőtől megtudtuk, eddig ez ügyben nem keresték az önkormányzattól.

Kérdeztük, látja-e esélyét annak, hogy befejeződjön az Avas szálló felújítása. Sárközy Sebestyén hangsúlyozta, nem lát túl nagy reményt. A város nem tudja felvállalni, hogy másfél-két milliárd forintot költsön az épületre, majd később majd később annak folyamatos fenntartásra. Szerinte a tulajdonosi szerkezeten kellene változtatni, új befektetőket kellene találni.

ÉM-HM


Miskolc – Miskolc a Nyitott kapuk városa, Magyarország esszenciája, itt minden megtalálható, ami az országban elszórtan van jelen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában