Helyi közélet

2011.10.16. 10:12

Méltóan Kazinczy szelleméhez

Sátoraljaújhely-Széphalom - Sátoraljaújhelyen rendezték a 39. Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntőjét.

Sátoraljaújhely-Széphalom - Sátoraljaújhelyen rendezték a 39. Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntőjét.A hagyományokhoz híven idén is Sátoraljaújhely adott otthont az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenynek. A háromnapos verseny pénteken kezdődött az írásbeli fordulóval sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégiumban. Szombaton tartották meg a szóbeli versenyt, amelyen külön kategóriában versenyezett a 61 gimnazista, a 45 szakképzős és a 25 határon túlról érkezett diák. Az eredményhirdetést vasárnap tartották Sátoraljaújhely Széphalom városrészében. A diákok és tanárok először megkoszorúzták Kazinczy Ferenc sírját, majd a Kazinczy-mauzóleum előtt kihirdették a verseny díjazottjait.

Beszélni nehéz

– Beszélni nehéz, mondta a verseny életre keltője, Péchy Blanka, de beszélni muszáj – mondta záróbeszédében Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, a Kazinczy-díj Alapítvány elnöke. – Egy nemzet addig él, amíg anyanyelve. A nyelv romlásával romlásnak indul a nemzet, elveszíti jellegét és jellemét. Önök méltónak bizonyultak Kazinczy Ferenc szelleméhez, hiszen számot adtak arról, mennyire ismerik és szeretik anyanyelvünket.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában