Helyi közélet

2011.10.03. 14:10

Európa Rádió: Új rádióadó az értékközvetítés szolgálatában

Debrecen - Hivatalosan is elindították hétfőn az Európa Rádió Debrecen rádióadását, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektori tanácstermében.

Debrecen - Hivatalosan is elindították hétfőn az Európa Rádió Debrecen rádióadását, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektori tanácstermében.

A Tiszántúli- és a Tiszáninneni Református Egyházkerületek tulajdonában lévő Európa Rádió Műsorszolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. által működtetett rádió Debrecenben a 94,4, Miskolcon a 90,4, Nyíregyházán a 100,5, Záhony térségében a 90,4 MHz-en fogható.

Az Európa Rádió Debrecen működésének alapjait a korábbi Méliusz Rádió stábjának munkája jelenti - ismertették a hétfői ünnepélyes átadáson.

Meghatszorozott hallgatóság

Kovács Zoltán, a rádió református programigazgatója hat év történetéről beszélt: az idén immár a hatodik frekvenciát indítja az Európa Rádió, ennyi idő alatt a potenciálisan elérhető hallgatók számát is sikerült meghatszorozniuk, így az év végéig immár egyillióan hallhatják a rádió adását. Mindeközben a rádió adóteljesítménye a 26-szorosára növekedhetett.

Kovács Zoltán utalt arra is: adásaikban a fogyasztói társadalom értékrendjéhez képest szeretnének alternatívával szolgálni. Horoszkóp helyett gondolatok, pörgős bulvárhírek helyett hosszú, mély beszélgetések várhatók, s zenében is igényes kínálatot tolmácsolnak.

"Az igazi növekedéshez nem kell zaj"

Dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében többek között arról beszélt: - Az igazi növekedéshez nem kell zaj. Az Európa Rádió körül nem volt zaj, nem voltak olyan jellegű problémák, amelyek a nyilvánosság számára jelezték volna, hogy "van itt valami", hanem szépen, csendesen igyekeztünk élni azokkal a lehetőségekkel, amelyeket egy-egy újabb frekvencia jelentett, s nyitott fülekre találtunk az ORTT-nél is a pályázatokkal, nekik is szeretnék köszönetet mondani - tette hozzá a püspök.

Októberre, a reformáció hónapjára utalva Bölcskei Gusztáv párhuzamot vont a mostani jeles esemény és a között, milyen szerepe volt Luther korában a reformáció elterjedésében a korabeli adathordozók forradalmasításának, jelesül a könyvnek.

- Református eleink rögtön a rádiózás elindulásakor tudták, hogy ez egy olyan eszköz, amit jó tudatosan használni. Ebben a rádióban arról tudunk beszélni, amit mi tartunk lényegesnek, fontosnak - tette hozzá a püspök.

"Templom, melyben sose tudni, ki, mikor jön be, ki, mikor megy ki"

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke személyes emlékeket idézett fel köszöntőjében. Mint mondta, hálával emlékezik két utazásra: az egyik 41 évre nyúlik vissza, a másik hat évre.

- Ha jól emlékszem, ez volt a kémia-előadó, nekem ott volt a helyem, ahol most az erősítő. Akkor befértek e helyre az akkori refisek. Az akkori arcok jutnak eszembe (akik közül ma is többen itt vannak), valamint az: akkor nem gondoltunk arra, hogy 41 év múlva református rádióról beszélhetünk. A másik utazás pedig a hálaadásé. Hat évvel ezelőtt mi már évek óra rádióztunk, vettünk műsoridőt, komoly milliókért az akkori Európa Rádiótól. Reggeli útravaló, magazin, esti mese - ezeket tartottuk fontosnak. Működött addig, míg meg nem keresett a tulajdonos a hivatalban azzal, hogy eladják a rádiót, és nem adják el másnak, csak az egyházkerületnek, ha megad egy bizonyos összeget - ami az értékéhez képest kevés volt, de a tiszáninneni egyházkerületnek közel nem volt ennyi pénze. S milyen érzésekkel jöttem akkor Bölcskei püspökhöz... - e beszélgetésben született meg az az együttgondolkodás, amire püspök úr azt mondta: párba álltunk. Soha nem vetődött fel, hogy az 50-50 százalékos működtetés mellett ki, mennyi missziós hasznot nyert a rádió működéséből. Úgyhogy e hat évet hálaadással zárhatjuk - fogalmazott Csomós püspök. Felidézte azt is: a rádió indulásakor összehívta a lelkészeket, s azt mondta nekik: most kaptatok egy templomot, amelyben sose tudjátok, ki, mikor jön be, és ki, mikor megy ki. Márpedig az autóban a rádiót hallgatva egy pillanat alatt kimegy a hallgató! Tanuljátok meg, hogyan kell elérni, hogy ne távozzék e templomból a látogató - hallhattuk a püspök egykori útmutatását.


Debrecen – Arasznyi kis idő csak hat év az örökkévalóság távlatában, mégis bőséges okunk van a hálaadásra, amikor a Tiszáninneni- és Tiszántúli Egyházkerületek református rádiójának történetére gondolunk. A kezdetben egyetlen helyi frekvenciával rendelkező miskolci Európa Rádió megvásárlása óta egyházunk mára egy hat vételkörzettel rendelkező – amelyeket újabbak követnek! -, de interneten a világ bármely pontjáról hallgatható, Észak-Kelet Magyarországon jelentős lefedettséggel bíró és dinamikusan tovább fejlődő rádió tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában