Helyi közélet

2011.10.15. 16:21

„Szégyenbélyeg került ránk”

Olaszliszka - Szögi Lajos halálának ötödik évfordulóján tartották az első olaszliszkai emléknapot.

Olaszliszka - Szögi Lajos halálának ötödik évfordulóján tartották az első olaszliszkai emléknapot. Emléknappá nyilvánította október 15-ét legutóbbi testületi ülésén Olaszliszka önkormányzata. 2006. október 15-én halt meg tragikus körülmények között a településen Szögi Lajos tiszavasvári tanár, akit egy baleset után a feldühödött tömeg az autójából kirángatták és olyan súlyosan bántalmazták, hogy a tanár a sérüléseibe a helyszínen belehalt.

Gyászlobogók

A liszkai testület határozata értelmében október 15-én gyászlobogókat raknak a középületekre és megemlékezést is tartanak a tragédia helyszínén.

Szégyenbélyeg került ránk – mondta az első emléknapi megemlékezésen Kerekes Attila, Olaszliszka polgármestere. – Liszkainak lenni ma a külvilág szemében egyet jelent azzal, hogy elviselői voltunk egy szörnyű bűntettnek, az öt évvel ezelőtti eseményeknek. Azt hittük, az ítélettel majd lezárul az ügy, de ma már tudjuk, mindez hiú ábránd. Nem kaptunk választ arra, hogy lehet ezek után együtt élni a többségnek és a kisebbségnek, amelynek ezelőtt több évtizeden keresztül sikerült. Jó lenne elérni ismét azt, hogy Olaszliszka nevét hallva a település szép fekvése, jó bora, híres csonka tornya és Kossuth Lajosa jusson az emberek eszébe.

Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője kifejtette, a többségnek és a kisebbségnek együtt kell tennie azért, hogy ilyen tragédia a jövőben soha ne következhessen be.

Az emlékbeszédeket követően a megemlékezés résztvevői elhelyezték koszorúikat, virágaikat, mécseseiket, majd a Gój Motoros Egyesület felvonulása zárta az első emléknapot.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában