Helyi közélet

2011.10.10. 20:47

Alacsonyabb bevételekkel

Miskolc - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 105,8 milliárd forint kiemelt adó- és járulékbevétel folyt be januártól augusztus végéig.

Miskolc - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 105,8 milliárd forint kiemelt adó- és járulékbevétel folyt be januártól augusztus végéig. Az áfa nélkül vizsgálva az adatokat 7,8 százalékos növekedésről számolhatunk be az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami kedvezőnek mondható, hiszen az országos szintű bevétel-növekedés mindössze 1,1 százalékos volt. Az áfabevételek azonban 21,1 milliárd forinttal csökkentek, mert a meghatározó vállalkozásoknál nőtt az export és a beruházások értéke. Ez pedig az áfakiutalások számottevő (32,2 százalékos) növekedésében nyilvánult meg – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatóságának tájékoztatóján.

Dr. Olasz András igazgató elmondta: a személyi jövedelemadónál meghatározóak az idei törvényi változások, azaz a 16 százalékos egykulcsos szja bevezetése, valamint a gyermekkedvezmény kiterjesztése az 1 és 2 gyermekes családokra és a 3 gyermekeseknél az igénybe vehető kedvezmény összegének jelentős emelése. Megyénkben egyébként az szja-bevétel kiesése alacsonyabb az országos átlaghoz képest, ami a megye sajátos jövedelem-szerkezetéből adódik. (Megyénkben magasabb az országos átlaghoz képest az alacsonyabb jövedelműek számának és azok összevonás alá eső jövedelmének aránya.) A nettó szja-bevétel így nálunk 13,6 százalékkal esett vissza az országos 22,9 százalékkal szemben.

A megyei tb-bevételek a magán-nyugdíjpénztári befizetések átcsoportosítása miatt az országos tendenciákkal azonos mértékben, 15 százalékkal növekedtek.

Kismértékű növekedés

Az év hátralévő részében kedvezőtlenebb adatokkal terveznek az adóhatóság szakemberei. Bár a meghirdetett közmunka programok és a Széchenyi terv hatására várhatóan növekedni fog a foglalkoztatottak száma. Ez azonban csak kismértékű növekedést hozhat, hiszen a közmunka programnál a minimálbéres foglalkoztatás a jellemző. Ez magával vonja a tb-bevételek kis növekedését is. Az áfánál azonban további bevétel-kiesés várható egy európai uniós döntés alapján. Eddig csak azon tételek után lehetett visszaigényelni az áfát, melynek pénzügyi rendezése megtörtént a szállító, a szolgáltatást nyújtó felé. A körbetartozások miatt jelentős nagyságrendű a vissza nem igényelhető áfa.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában