Helyi közélet

2011.10.04. 13:27

A FreshFabrik megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez

Miskolc - Új lemez. A nyáron minden fesztiválon teltházas koncertek. MR2 Akusztik koncert. Új videóklip. Sláger toplistás dal. Igen, ez mind a FreshFabrik zenekar. Szvoboda Lászlóval, az FF gitárosával beszélgettünk.

Miskolc - Új lemez. A nyáron minden fesztiválon teltházas koncertek. MR2 Akusztik koncert. Új videóklip. Sláger toplistás dal. Igen, ez mind a FreshFabrik zenekar. Szvoboda Lászlóval, az FF gitárosával beszélgettünk."A FreshFarbrik régi zenekar: 92-ben alakult. Kijött akkoriban egy sikeresnek mondható klip, a San Fransico, ami 94-ben az MTV 120 Minutes c. műsorában debütált, majd készült két lemez, amivel a zenekar megalapozta a hírnevét. A 90-es évek végén, a 2000-es évek elején aztán sorban jöttek a nagy slágerek - akkor a zenekarnak nagyon futott: elég csak arra gondolni, hogy éveken keresztül a Sziget nagyszínpadán játszott a FreshFabrik. Előfordult, például a Hegyalján, hogy annyian voltak Fabrik koncerten, mint a Tankcsapdán. Ekkoriban volt többek között az ausztrál-, és egy nagy európai turné, és erre az időszakra esik az a legendás prágai koncert, amikor az Ramstein és az AC/DC előtt játszott a csapat 35 ezer ember előtt. Eztán énekes-, és stílus váltások következtek, de ez nem volt különös, hiszen a FreshFabrik mindig változásban volt, és van. 2006-ban, egy Oláh Szabolcs nevű miskolci fiatalember, aki a Megasztár után a zenekarban landolt, csinált a bandával egy lemezt, a Finest-et, amit két angol és egy olasz turné követett. Eztán a zenekar egy picit aludt, sőt akkoriban megszűnés is benne volt a pakliban."

Tarolt a Stealing The Sun

"2010 év végén történt az ébredés, aztán 2011 februárban több helyen is tarolt a slágerlistákon a Stealing The Sun és nyilván felmerült egy új lemez lehetősége is. Jött is a MORA! Szerencsénk volt, mert egy országos könyv- és lemezkiadót érdekelt a dolog, így júliusban meg is jelenhetett az új nagylemez, ekkor viszont már a zenekar turnézott. Jómagam áprilisban szálltam be; részint gitározni, vokálozni, valamint részben én intézem a zenekar üzleti, és menedzsment ügyeit. Idén nyáron az összes nagy honi fesztiválon jó időpontokban játszhattunk: közös zenélés az MR Szimfónikusokkal, MR2 Petőfi Akusztik és nagykoncert a Szigeten. Ezekkel azt hiszem, hogy újra nagyot nőtt a FreshFabrik ázsiója."

BOON: ... és nem mellékesen készült egy klip is, az Into the Light, ami inkább már-már film.

Szvoboda László: Megváltoztak a zenehallgatási szokások - ezt tudomásul kell venni. Már nem is a letöltés az érdekes, hiszen streamingen hallgatják az emberek a zenét: Soundcloudon, Youtube-on, ilyen helyeken. Ehhez nekünk is igazodni kellett, hiszen ha tetszik valami a zenehallgatóknak, akkor majd eljönnek a koncertjeinkre is.



BOON: Miben más most egy videoklip, mint tíz éve?

Szvoboda László: Furcsa ez, hiszen vannak rendkívül egyszerű klipek, melyeket nagyon szeretek vagy népszerűek, és vannak bonyolult képi világú anyagok, amelyek ugyancsak bejönnek nekem is és másoknak is. A lényeg az, hogy a klip odaszögezzen a monitor elé, hogy ne csak audio élményt adjon az elkészült mű. Ami miatt mi az Into the ligth-ot ilyenre csináltuk, az pontosan ez. Az igazság az, hogy úgy kezdtük el a klipet forgatni, hogy nem volt eldöntött, hogy miből csináljuk a "mozit", melyik dalból lesz video. Majd nézegettük a leforgatott képeket, és kristálytiszta lett, hogy ez a dal, az Into the light illeszkedik a képekhez leginkább. Egyébként azzal, hogy a digitális fényképezés olyan magas szintre jutott technológiailag amilyenre jutott és nem mellékesen könnyen elérhető lett, nagyon komoly klipeket lehet készíteni már nagyon olcsón. Már-már filmes hatást lehet elérni viszonylag olcsó digitális technikával. Egyszóval már csak a kreativitás szab határt ebben a műfajban is. No meg, hogy például mennyit szán az ember jelmezre, díszletre, helyszínekre és mennyit időt tölt a vágással, az utómunkával. Az Into the light is talán inkább kisfilm lett, nem klasszikus videoklip. A zene tv-k játsszák, ami azért lehet fontos mert így azokat is elérjük, akik akkor születtek, amikor a FreshFabrik alakult.

BOON: Vissza lehet hozni a FreshFabrik "90-es évekbeli sikereit?

Szvoboda László: Persze! Hiszem, hogy igen, ám ugyanazt kétszer egymás után nem lehet és nem mi is akarjuk megcsinálni. Nem ez a cél. De azt bizonyítani tudtuk, hogy angol nyelven slágerlista vezetőnek lehet lenni Magyarországon. Egyszóval: visszatérhet a FreshFabrik a csúcsra.

BOON: Akkor Miskolcról a jövőben a FreshFabrik és nem az Edda jut majd az emberek eszébe?

Szvoboda László: Ilyen több okból sem fordulhat elő. A FreshFabrik például a szó szoros értelmében nem egy miskolci zenekar. Annak ellenére sem, hogy a zenekar háromnegyede miskolci, mivel Szabi és én itt születtünk, Kovács Levi a nagymamája révén kötődik a városhoz, csak Szabó Andris lóg ki a sorból. Fontos viszont, hogy a zenekar anno nem Miskolcon alakult, nem itt vannak a gyökerei, hanem egy budapesti gimnáziumban, ahol Levi és Andris osztálytársak voltak. Többek közt ezért sem lesz belőlünk Edda, pedig a profizmusuk irigylésre méltó.

BOON: A jövőben esetleg magyarul el szeretnétek jutni a közönséghez?

Szvoboda László: Nem, ez egy angol nyelvű zenekar, minket így fogadtak el, így szeretnek - ez a mi utunk. Fel sem merült, hogy esetleg magyarul kellene énekelni.

BOON: Mire számíthatunk még az idén?

Szvoboda László: Az ősz, tél folyamán egy koncert klipet szeretnénk kihozni, amolyan road movie-t, mert sok anyag készült a nyári bulikon. Persze tervezünk külföldi megjelenést, és készülünk a jövő nyárra. De elképzelhető egy tavaszi nagy koncert, vagy egy akusztikus előadás sorozat - két-három exkluzív fellépés. Nem szeretnénk beszállni a lemez-turné-lemez-turné mókuskerékbe, igyekszünk inkább ritkábban gurítani, de annál érdekesebbet.


A FreshFabrik

A zenekar 1992-ben alakult és sok változás után jelen pillanatban így fest a banda: Oláh Szabolcs (ének, gitár, programming), Kovács Levente (bass, programming), Szabó András (dobok) + koncerteken Szvoboda László (gitár, synth, vokál)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában