Helyi közélet

2011.09.28. 13:39

Télen fagynak, nyáron főnek a Búza téren

Fűtetlen a Búza téri piac - a téma nem új, de évről évre nincs megoldás, az áruk elfagynak.

Fűtetlen a Búza téri piac - a téma nem új, de évről évre nincs megoldás, az áruk elfagynak.

Fekete banán, jeges káposzta – ez volt a Búza téri piac kínálata 2009-ben, a piacrekonstrukció utáni első télen. És úgy tűnik, ez lesz az idén is, hiszen a fűtés hiánya miatt az áruk megfagynak, megrohadnak: a banán például feketére, a káposzta jegesre.

„Több mázsa zöldség és gyümölcs ment tönkre a Búza téri piac csarnokaiban a napokban a nagy hideg miatt. Ugyanis se az új szárnyakba, se a régibe nem terveztek fűtést, oda, ahol, a zöldségeket és a gyümölcsöket árulják. Pedig a kereskedők szóltak az üzemeltetőknek már a nyitáskor is, hogy télen baj lesz, de semmi nem történt. Úgy tűnik a közeljövőben nem is fog.” – ezt írtuk két évvel ezelőtt és jóslatunk, sajnos, bejött. Változás ugyanis, azóta sincs. Árvai Árpád, a Búza téri Piaci Kereskedők Egyesületének elnöke éppen ezért kereste meg újra szerkesztőségünket, hogy elpanaszolja, az idei télnek is fűtés nélkül mennek neki. Mint mondta: annak idején, mikor megvették a bérleti jogot, a beruházó pláza színvonalú elárusítóteret ígért. Ehhez – vélekedett – a hűtés és a fűtés is hozzátartozik, a Búza téri piacon azonban egyik sincs. Ezért télen megfagy az áru, nyáron pedig megfő – fogalmazott. Azt is elmondta: csak a vízvezetékszerelők járnak jól, mert tavasszal, az elfagyott csövek nekik adnak munkát.

Milliós kár

Árvai Árpád szerint 12 hónapra fizetik a bérleti jogot, ennek ellenére csak nyolc hónapig tudják rendeltetésszerűen használni a piacot. Azt is hangsúlyozta, hogy a kereskedők a vásárlókból tudják kitermelni a bérleti díjat, de a vevőktől nem várható el, hogy a hideg piacra menjenek, mikor a konkurenciánál, a fűtött bevásárlóközpontokban kényelmesen vásárolhatnak. Itt említette meg a parkolóhelyek hiányát is, hiszen – mint mondta – az őstermelői piac miatt, a piachoz legközelebbi parkolóhelyeket vették el. Elmondta azt is, a polgármester plusz parkolóhelyeket ígért nekik, de – szerinte – ebből nem lett semmi.

Árvai Árpád azt hangsúlyozta: nem pereskedni, kereskedni szeretnének, de ehhez a Miskolci Piac Zrt.-nek meg kellene teremtenie a feltételeket. Mint megtudtuk: már az első télen milliós nagyságrendű áru ment tönkre.

Ne fázzanak, ne fagyjanak

Ivády István, a Miskolci Piac Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: a fűtés az eredeti tervekben sem szerepelt, de más piacokon sincs. Hozzátette: már tett intézkedéseket, annak érdekében, hogy megfelelő hőmérsékletet tudjanak tartani a piacon. Például függönyökre, légfüggönyökre, plusz ajtókra kértek árajánlatot – sorolta. A cél: olyan hőmérséklet legyen az elárusítótérben, mely a vásárlóknak és az árusoknak is megfelelő. Azt hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a belső tér fűtése nem megoldható, de az igen, hogy ne fagyjon el az áru, ne fázzanak az árusok.

ÉM-NSZR


Együttműködés helyett vádaskodás

A város mit tesz az árusok érdekében? „A Búza téri Vásárcsarnok és Piactér építésére és üzemeltetésére 2006 decemberében jött létre a Miskolci Piac Zrt., amelyben az önkormányzat csupán 33 százalékban lett tulajdonos, vagyis kisebbségi tulajdonos. A város és a holding vezetése több ízben asztalhoz ült, mind az Ikeron, mind a Miskolc Piac Zrt. vezetésével, de vádaskodáson, százmilliós követeléseken túl semmilyen érdemi együttműködésre partnert nem talált. A város csak az érdemi tárgyalásban, előrevivő egyeztetésben partner” – válaszolta Dobos Tímea városházi szóvivő.

A plusz parkolókról is kérdeztük a szóvivőt, aki erre ezt mondta: „Már egy ideje több parkoló van a piacon. A Régiópark Kft. tájékoztatása alapján átfestették a Búza téri parkolókat, így jelentősen több hely várja a piacra látogatókat. Az eddigi 179 parkolóhoz 56 új létesült, így összesen 235 parkolóhely áll rendelkezésre. Az 56 új parkolóhely létrehozását az tette lehetővé, hogy az eddigi parkolók 3,4-3,6 méteres szélességét szabvány szerintire 2,5 méter szélesre festették.”


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában