Helyi közélet

2011.09.13. 15:30

Nem lesz tornya az avasi templomnak

Miskolc - "A közösségünknek több mint tíz éve működő szolgálata van, azokhoz keressük most a működési teret."

Miskolc - "A közösségünknek több mint tíz éve működő szolgálata van, azokhoz keressük most a működési teret."

Nem olyan lesz, mint egy hagyományos templom, jegyezte meg Dandé András, az Avas-Déli Református Lakótelepi Misszió Egyházközség lelkipásztora. Az avasi Európa Liget egy részén építendő templomról és közösségi házról mondta mindezt, annak kapcsán, hogy a területet múlt heti ülésükön tették forgalomképessé (azaz eladhatóvá) a miskolci önkormányzati képviselők. A területet a református egyház kívánja megvásárolni és ott, a liget mintegy 4000 négyzetméterén a Szemere Bertalan közéiskola kollégiuma szomszédságában épülne a közösségi ház és a templom.

Dandé András terveket még nem tudott mutatni, mert mint mondta, a korábbi elképzeléseket (tíz éve vetődött fel, szükség lenne a városrészben egy templomra) felülírják, jóval kisebbre épül, mint eredetileg tervezték.

Templom, közösségi ház

– Egyetlen épületből állna, amely egyszerre lenne templom és közösségi ház. Nem lesz tornya, a terület rendezési terve sem engedné, hogy ide túl nagy, túl magas épület épüljön – hangsúlyozta. Nem is a teljes terület épül be, csak egy része (hogy mekkora, még nem tudta megmondani), a többi zöldterület marad.

– a felépülő templomnak illeszkedni kell a városképhez is, olyasmi lesz, mint a skandináv, modern protestáns épületek – magyarázza. Mint mondja, nem egy ilyet látott Hollandiában is, ahol a teológia elvégzése után két évet töltött el ösztöndíjasként.

Kérdeztük, miért van szükség egy új templomra az Avason. Nem messze ott a tapolcai, valamint az avasi református nagytemplom is.

– A közösségünknek születése óta működő szolgálatai, gyülekezetei rétegalkalmai vannak, azokhoz keressük most a működési teret. A mi gyülekezetünk autonóm, saját célkitűzései vannak, és más célokat szolgál, mint mondjuk a tapolcai. Az itt, a panellakásokban élőket más dolgok foglalkoztatják, mások az életkörülményeik, nem szívesen mennének máshová.

Kinőtték a tereket

A lelkipásztor magyarázta, a gyülekezet az 1999-es megszületése óta az avas-déli római katolikus egyház „bérlője”, de mára kinőtték a tereket. (Dandé András 2008 januárjától tölti be tisztjét az Avason.) Jelenleg a jezsuita gimnázium ebédlőjében vannak összejöveteleik heti 3-4 alkalommal, és a Fényi Gyula teremben tartják az istentiszteleteket. Szétszórtan működnek, van baba-mama körük bölcsődében, az ifisekkel egy panelház harmadik emeleti lakásában találkoznak, de itt vannak a női-kör illetve a gyülekezeti énekkar találkozói is. Az istentiszeteletekre úgy 200-an járnak el rendszeresen.

– Egyháztörténeti jelentőségű lehet, ami itt van az Avason: a római, a görög katolikus és a reformátusok egyházak hosszú idő óta együtt, a civil közösségekkel karöltve próbálkoznak közösségi programok szervezésével.

Őket, a református gyülekezetet a szociális területen meglévő kérdések, problémák megoldására adható alternatív lehetőségek foglalkoztatják. Csak néhány programjukat említi: ruhaosztások, tanszergyűjtő akciók, napközi utáni foglalkozások a nyugdíjas, gyülekezetbeli pedagógusokkal.

– Nem stagnáló, hanem dinamikusan fejlődő közösség a miénk – fogalmazott Dandé András. – Szerencsére sikerült megszólítani azokat is, akik a jövőt jelentik, a 30-40-es korosztályt, a tinédzsereket, a gyerekeket.

ÉM-HM


Miskolc - Több mint 4 hektáros területből 4448 négyzetméternyit vont ki a törzsvagyonból a miskolci önkormányzat, az új rendeletet csütörtökön fogadta el a miskolci közgyűlés.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában