Helyi közélet

2011.09.28. 07:44

Lesz-e idén aszú Hegyalján?

Tokaj-hegyalja - A szakemberek szerint az időjárás nem kedvező az aszúszemek kialakulásához.

Tokaj-hegyalja - A szakemberek szerint az időjárás nem kedvező az aszúszemek kialakulásához.Néhány száz évvel ezelőtt alkotta meg Szepsi Laczkó Máté Tokaj-hegyalján az első aszúbort, amely világhírűvé tette a térséget. Idén azonban a szakemberek szerint nem várható túl sok aszú a hegyaljai szőlőkben.

Maguknak szüretelnek

– Mi magunknak szüretelünk és aszúbort nem készítünk – mondja a bodrogkisfaludi Holhos Csaba. – Az biztos, hogy ilyen jó időben nagyon régóta nem szüreteltünk. Nem volt értelme tovább várni, megvan a szőlő cukorfoka, aszút nem termelünk, de még nem is igen indult be az aszúsodás. Nálunk pedig már nem is fog, mert ahogy látszik, már a préselésnek is a végén járunk.

Felemás szüret

– Felemás a helyzet az idei szürettel – mondja Balassa István tokaji borász. – Az augusztusi nagyon meleg három hét felgyorsította a szőlő érését. Nagyon jó a cukorfok és a savtartalom, de az igazán jó az lenne, ha jönne egy kis csapadék, mert akkor tudna kiteljesedni a gyümölcs. Így is jó évünk van, de kiváló csak akkor lenne, ha esne még az eső. Sok helyen már be is fejezték a szüretet és megítélésem szerint október közepére a szőlő zöme lekerül a tőkékről, csak a nagyon bátrak kockáztatják meg, hogy későbbre hagyják a betakarítást. Várom az esőt, mert az kedvezne igazán az aszúsodásnak.

– Ha nem esik záros határidőn belül 5-10 milliméternyi csapadék, akkor alig lesz aszúnk – mondja Varkoly István, a tarcali Degenfeld Szőlőbirtok szőlésze. – Szükség van a csapadékra, hogy a szőlőszemek kirepedjenek és a botrytis gomba meg tudja kezdeni a „munkáját”. Egyelőre nem látszik ez az eső, de még reménykedünk benne.

– Egyelőre még nem hirdettünk meg aszúra felvásárlási árat – tudtuk meg Marcinkó Ferenctől, a tolcsvai Tokaj Kereskedőház Zrt. termelési igazgatójától. – Ez az időjárás nem kedvez az aszúsodásnak, csak nagyon csekély mennyiség jelent meg eddig a szőlőben. Ha ilyen ütemben folyik a szüretelés Tokaj-hegyalján, akkor idén nem is lehet már számítani aszúra.

Az aszúsodás

Az aszúsodás a szőlőnek a Botrytis cinerea nevű gomba által okozott nemes rothadása, aminek az aszúbor előállításában van jelentősége. Az aszúsodáshoz három alapvető feltételnek kell teljesülnie: a gombafertőzést előidéző nedves időjárás (eső, köd) a szőlőt teljes érésben érje, a bogyók sérülésmentesek legyenek, ezt követően pedig hosszú, száraz időszakra van szükség. Az esőzések idején felrepedt szőlőszemekbe behatol a gomba, amely ezután a száraz napokon a szőlőszemek aszúsodását, töppedését eredményezi. Ekkor a szőlőszem vizet veszít, savtartalma, cukortartalma nő, abszolút glükóztartalma viszont csökken (a glükóz egy része átalakul glicerinné és glükonsavvá).

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában