Helyi közélet

2011.09.02. 17:30

Sáta: Felmondott a tantestület, mert nem kaptak pénzt

Sáta - Az utolsó pillanatban kellett pedagógusokat toborozni a sátai iskolába.

Sáta - Az utolsó pillanatban kellett pedagógusokat toborozni a sátai iskolába.A tanévnyitó előtt egy nappal mondott fel a sátai iskola 12 tagú tantestületéből 10 pedagógus. A hirtelen keletkezett nevelőhiányt azóta sikerült pótolni, a tanév rendben elkezdődött. A korábban önkormányzati fenntartású sátai iskolát ettől a tanévtől a buddhista Dzsaj Bíhm közösség működteti. (Ők a sajókazai romák megsegítésére szervezett akcióikkal tettek szert országos hírnévre, és a megyében öt településen van oktatási intézményük.) Derdák Tibor iskolaigazgatót azért is érte hideg zuhanyként a tömeges felmondás, mert egész nyáron együtt készültek az új tanévre a sátai pedagógusokkal, és nem tapasztalta jelét annak, hogy cserben akarják hagyni az iskolát. Megtudtuk tőle: a pedagógusok több hónapi végkielégítésre vártak, mivel előző, önkormányzati fenntartású intézményük megszűnt. Végkielégítést viszont nem kaptak, mert a munkát tovább folytathatták, igaz, más munkáltatónál. Végül a várt kifizetés elmaradása volt az oka felmondásuknak.

Nehezen pótolható

Derdák Tibor azóta talált új nevelőket. Mint mondta, nem teljesen újakat, hanem olyanokat, akik már tanítottak Sátán vagy a közösség valamelyik iskolájában, így a tanév rendben elindult. Az a több évtizedes tapasztalat azonban, ami a távozó pedagógusok birtokában van, nehezen pótolható, tette hozzá. Sátán 102 gyermek tanul jelenleg 8 osztályban, Csernelyről és Csokvaományból is járnak ide diákok.

A kialakult helyzetről szerettük volna megkérdezni Bakos Pétert, Sáta polgármesterét is, de nem értük el telefonon.

ÉM-HE



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában