Helyi közélet

2011.09.08. 11:41

Begépesítették Mezőkövesd főutcáját

Mezőkövesd - Szinte már megszámlálhatatlan mezőgazdasági gép, veterán autó vett részt az idei, immár 13. alkalommal megrendezett Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozón.

Mezőkövesd - Szinte már megszámlálhatatlan mezőgazdasági gép, veterán autó vett részt az idei, immár 13. alkalommal megrendezett Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozón.A hagyományokhoz hűen szeptember első hétvégéjén megszervezett rendezvényre idén határainkon túlról, Ausztriából, Németországból, Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek gépészek.

A program nyitányaként a találkozón résztvevő mintegy 150 erőgép vonult fel  Mezőkövesd főutcáján, amelyre több százan voltak kíváncsiak.

A Mátyás király út – Kavicsos-tó – Eötvös utca útvonalon zajló menet után a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete által összeállított kulturális műsort tekinthették meg a látogatók. A program ünnepi köszöntőkkel folytatódott. Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért K. h. Alapítvány elnökének bevezető gondolatai után elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet. A település első embere után Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára méltatta a rendezvényt, illetve a múzeumalapító tevékenységét. A köszöntők sorát dr. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, majd pedig dr. Nagy László Gábor, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium múzeumi osztályának szaktanácsadója folytatta. Ezt követően a B-A-Z Megyei Közgyűlés nevében Csiger Lajos alelnök szólalt fel. A fenntartó Megyei Múzeumi Igazgatóság részéről pedig dr. Pusztai Tamás múzeumigazgató köszöntötte a jelenlévőket. A protokolláris rész lezárásaként Hajdu Ráfis János múzeumalapító és Kádár Zoltán múzeumigazgató köszönte meg a rendezvény támogatóinak segítségét.

Szakmai előadások

A délutáni szakmai program alkalmával a Gépmúzeum több, határainkon kívüli társintézménye mutatkozott be. Így a rendezvényre kilátogatók megismerkedhettek a csernátoni Haszmann Pál Néprajzi Múzeum tevékenységével, az Osztrák Történelmi és Mezőgazdasági Múzeum életével, valamint a  szlovákiai Serkén élő  ifj. Pohóczky Béla lelkész gyűjteményével. Emellett a Szerb Köztársaság közelmúltban Novo Milosevo-ban megnyitott múzeumával és gyűjtőtevékenységével is megismerkedhettek az érdeklődők. A szerb múzeumtulajdonos Csetomir Zeravica nem tudott eljönni a találkozóra, helyette jó barátja, Szekeres József  mutatta be az erőgépek frissen megalakult tárházát.

János bácsival 1967-ben ismerkedtem meg, amikor először itt jártam. A 1960-as évek végén született meg a szerb múzeum megalakításának a gondolata, ugyanis a jelenlegi múzeumigazgató édesapját – aki egy évvel ezelőtt elhunyt – elhívtam ide 1968-ban, Mezőkövesdre, az akkori gépgyűjteménybe.  Amikor végignézte a traktorokat, eszközöket, azt mondta: »Holnaptól én is gyűjteni fogom a gépeket.«  Jelenleg 3000 m2 alapterületű ez a létesítmény, ahol 110 traktor, számos mezőgazdasági eszköz és gép kap helyet. Ezt a múzeumot 2011. július 15-én  nyitották meg hivatalosan.” – mondta el Szekeres József.

Emellett Andrea Uhlig és férje, Peter Uhlig a németországi Lanz Bulldog Múzeumot  mutatta be a jelenlévőknek.

„Németországból, a szlovák határ mellől, a Mezőkövesdtől 830 km-re lévő Burkhardtsdorf-ból érkeztünk. Ott van egy traktor- és motormúzeum. Nekünk ez a hobbink. Most a saját motorunkkal érkeztünk Mezőkövesdre. Magyar barátunk, a gyöngyösi Lévai Sándor hívott meg bennünket ide. Egy meleg levegővel hajtott motort hoztunk a találkozóra, amelyet beindítunk és bemutatunk az ide érkezőknek. Nagyon tetszik nekünk ez a múzeum, az, hogy itt ennyi régi gép megtalálható.” – emelte ki Andrea Uhlig.

Kiegészítő programok

A nap során folyamatosan megtekinthették az érdeklődők a felvonuláson résztvevő traktorokat, veterán járműket és maketteket. Emellett a szervezők kirakodó vásárral is várták a vendégeket. Az elmúlt évekhez hasonlóan mindig bemutatnak egy-egy mesterséget. Idén a szőrme és bőrkikészítés rejtelmeibe nyerhettek betekintést a látogatók Csirmaz Zsolt mezőkövesdi kisiparos jóvoltából.

Citroën és Mini Cooper találkozó

Szeptember 3-án nemcsak a gépészek, hanem a Citroën és Mini Cooper tulajdonosok is találkoztak városunkban, akik 40-40 darab különleges „Kacsa” autókkal és Minikkel vonultak fel délelőtt a Gépésztalálkozóra érkezett traktorokkal, veterán járművekkel együtt. A főként Louis de Funès filmekből ismert gépcsodákat később a Hősök terén lehetett közelebbről is szemrevételezni. A Citroën találkozó szervezői, az egyik autó csomagtartó karosszériáját átadták a mezőkövesdi Bollók Istvánnénak, aki azt matyó mintával díszítette. A matyó népművészetre oly jellemző motívumokkal feldíszített járgány részt vesz majd a jövő évi, Magyarországon megrendezendő Citroën világtalálkozón.

- M. Zs. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában