Helyi közélet

2011.08.10. 16:08

Több tízezer árvízkárosult családnak segített a Magyar Vöröskereszt

Felsőzsolca (MTI) - Végéhez ért a Magyar Vöröskereszt tavaly májusban megkezdett árvízi segélyművelete, az idén 130 éves humanitárius szervezet több ezer gyorssegélycsomagot, több tízezer tonnányi építőanyagot osztott ki a rászoruló árvízkárosult családoknak. Az elmúlt húsz év legnagyobb hazai segélyműveletének az összértéke eléri az egymilliárd forintot.

Felsőzsolca (MTI) - Végéhez ért a Magyar Vöröskereszt tavaly májusban megkezdett árvízi segélyművelete, az idén 130 éves humanitárius szervezet több ezer gyorssegélycsomagot, több tízezer tonnányi építőanyagot osztott ki a rászoruló árvízkárosult családoknak. Az elmúlt húsz év legnagyobb hazai segélyműveletének az összértéke eléri az egymilliárd forintot. Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán szerdán tartott tájékoztatóján úgy fogalmazott: a rekordméretű árvíz, sőt belvíz okozta károk miatt indított segélyakciót befejezték, azért Felsőzsolcán értékelik az elmúlt időszakot, mert itt volt a legnagyobb a baj, és itt keletkezett a legtöbb kár.

Élelmiszerekkel, fertőtlenítőszerekkel, eszközökkel, az újjáépítési munkálatokban vett részt a vöröskereszt, tehát felsorolni is nehéz azt a fajta segítségmennyiséget, amiben jelen voltak és támogatták a bajba jutottakat - mondta, hozzátéve, nemcsak Borsod-Abaúj-Zemplénben, hanem az egész országban.

  

Szabó Péter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: a Belügyminisztérium a négy nagy karitatív szervezettel tavaly kötötte meg azt a megállapodást, amelynek keretében azokat a házakat is helyre tudták állítani, amelyek részben, vagy kisebb mértékben sérültek az árvíz miatt, és nem dőltek össze.

Az állami kárenyhítési folyamatból ezen ingatlanok bár kimaradtak, a segélyszervezetek felvállalták a feladatot és ez hatalmas segítséget jelentett, milliárdos értéket képviselve - ismertette. Emlékeztetett arra, hogy csaknem ötezer ház sérült meg ebben a megyében, ebből közel 300-at kellett újjáépíteni, vagy helyette másikat vásárolni. A többi épület felújításának a folyamatát felgyorsította a megállapodás, hiszen koordináltan, szervezetten végezhették a munkát.

A Magyar Vöröskereszt árvízi segélyműveletére több mint egymilliárd forint gyűlt össze, ebből 500 millió forint volt az OTP Bank adománya. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet csaknem 10 ezer család részére osztott ki - alapvető élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket tartalmazó - gyorssegélycsomagot összesen nyolcvanmillió forint értékben.

Száz árvíz sújtotta településen kaptak a rászorulók építőanyagot (sóder, cement, homok) mintegy 350 millió forint értékben. A segélyszervezet egyébként számos helyen a kivitelezésben is részt vállalt, ennek összköltsége megközelíti a 400 millió forintot.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában