Helyi közélet

2011.08.19. 12:32

Nyolc óra munka, majd gyaloglás?

Miskolc - Két buszjárat megy ki az ipari parkba Miskolcon, egyik a munkakezdéshez, a másik a végéhez igazodik. Jó-e ez így?

Miskolc - Két buszjárat megy ki az ipari parkba Miskolcon, egyik a munkakezdéshez, a másik a végéhez igazodik. Jó-e ez így?

A Repülőtérből kihasított Mechatronikai Ipari Parkon belül elkészültek az első beruházások. A nyári menetrendbe két buszjáratot beterveztek, amit aztán nem indítottak el, olvasható az Agorán, az Észak-Magyarország internetes levelező fórumán Sashalmi László tollából. Írja, ő maga is körülnézett a parkban. A Delko-Remy nevű cégnek saját buszjárata van a műszakváltásokhoz. A vasúti felüljáró után a repülőtértől azonban még legalább 10-12 cég van, akiknek a dolgozói vagy kocsival kénytelenek járni, vagy ki-be gyalogolnak a buszvégállomáshoz. „Az aluljáró után, a repülőtér környezetében közel 400-500 ember dolgozik – írja levelezőnk. – Még a Delko-Remy-ből is járnak az emberek napközben is. Kértük, hogy legalább óránként egy busz járjon már ki a parkba, és ha egy fél év alatt megszoknák az emberek, akkor lenne elég utas is.” 

Csúszott a kezdés

Az MVK-sok válaszlevelükben közölték, maximum a két busz lehet. „Azóta, augusztus 15-től jár a 24-es, de jött egy újabb értesítés, hogy szeptember 1-től a reggeli busz 12-es lesz, a déli meg 24-es. A dolgozó, meg igazodjon: így az egyvonalas bérlet nem jó, csak a kombinált.” Sashalmi László szerint így sokan nem fogják igénybe venni, így lesz indok a buszjárat megszüntetésére.

Valóban nem a nyár elejétől közlekednek a buszjáratok, hanem augusztus 15-étől, tudtuk meg az MVK Zrt.-től. „Csúszott a park területére betelepülő vállalkozások működésének kezdési időpontja. A járatok indulását ehhez, illetve a műszak kezdéséhez és befejezéséhez igazítottuk” – indokolta a tervezettnél későbbi indulást Csontos Ágnes kommunikációs munkatárs. Hozzáfűzte, a buszokat egyelőre 2-3 utas veszi igénybe.

Figyelik az igényt

Kérdeztük, miért jár szeptembertől a 12-es és a 24-es a mostani egy viszonylat helyett. Az MVK Zrt. válasza szerint szeptember 1-től térnek át az őszi menetrendre, ekkortól csak így tudják megoldani az ipari park ellátását. Szerintük ez nem probléma, mert bérletes utasaik közel 85 százaléka kombinált bérlettel utazik, így feltételezik, hogy a módosítás nem okoz az utasok nagy részének kellemetlenséget. Kérdeztük, nem volna esély azon utasoknak kedvezményt adni, akiknek a döntés miatt kellene egyvonalasról kombinált bérletre váltani. Csontos Ágnes jelezte, egyébként is figyelemmel kísérik az utazási igény alakulását, és szükség esetén módosítanak a járatokon, így ezt a felvetést is megvizsgálják.

Több buszjárat beállítására azonban jelenleg nincs a társaságnak anyagi lehetősége. A Delco-Remy buszjáratával kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy a cégnek szerződésen alapuló, fizetett buszjáratai vannak a műszakváltásokhoz. A szerződés alapján a Delco-Remy bármikor módosíthatja, bővítheti, vagy szüneteltetheti a járatokat, melyeket a dolgozói díjmentesen vehetnek igénybe.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában