Helyi közélet

2011.08.09. 12:24

Még mindig omlik a löszfal a Bábonyibércen

Miskolc - A löszfal omlik, a lakók félnek a Bábonyibércen, hogy rájuk omlik a ház – írtuk májusban...

Miskolc - A löszfal omlik, a lakók félnek a Bábonyibércen, hogy rájuk omlik a ház – írtuk májusban...

Az állapotok azóta változatlanok, igaz a támfal kijavítására a tervek és a költségvetés elkészültek – tudtuk meg az önkormányzattól.

A fürdőszoba plafonja meghajolva, a lomos oldala csaknem leomolva – így néz ki a miskolci Bábonyibérc sor 89. szám alatti háza – erről számolt be májusban. Akkor az ott élő családhoz is ellátogattunk, és elmondták: félnek, hiszen – szerintük – a ház mögötti löszfal omlása miatt bármikor rájuk omolhat az épület. Éppen ezért kérték akkor az Észak-Magyarország segítségét, mert – mint mondták – senki nem segít nekik. Erdei Nagy Ilona ott élő így fogalmazott: „Ha valamelyik fiamra ráomlik a plafon, kiadja vissza az életüket?” Elmondta: többször jártak már a polgármesteri hivatalban, de nem sok sikerrel. Arról is beszélt, hogy a katasztrófavédelem is járt náluk és életveszélyessé nyilvánították a házukat.

Szeptemberben kezdik

Ott jártunkkor a szomszédból is érkezett lakó, aki azt panaszolta, hogy nála a gázvezetéket nyomja a löszfal, emiatt retteg, hogy felrobban a háza, illetve a környező épületek. Akkoriban a városüzemeltetési osztályon azt az információt kaptuk, hogy a rossz vízelvezetés okozza a támfal károsodást, de hamarosan megszüntetik ezt az állapotot.

Most mi a helyzet? – érdeklődtünk a napokban. Rogosz Sándorné, a városüzemeltetési osztály vezetője elmondta: „A Bábonyibérc sor 85-91. számú ingatlanok állagmegóvására és támfal rekonstrukciós munkáira a kiviteli tervek és a költségvetés elkészült. A tervek és az árazatlan költségvetés alapján a kivitelezésre vonatkozó árajánlatokat megkértük, szerződéskötés előkészítése jelenleg folyamatban van. A rekonstrukciós munkálatok előreláthatóan szeptember elején kezdődnek.”

Mivel az elmúlt időszakban több löszfalomlás is volt Miskolcon, ezek okáról is érdeklődtünk. Az osztályvezető szerint: az elmúlt években és az idén előforduló partfalcsúszások oka egyértelműen az óriási mennyiségű csapadék és a csapadékok intenzitása. Miskolc városának partfalcsúszással érintett illetve veszélyes helyei az Avas északi része, Tetemvár-, Bábonyibérc városrész, ezen belül a Pacsirta utca – sorolta. Ez utóbbira – folytatta – egy átfogó, komplex felszíni vízelvezetési és támfalépítési terv készül, amely pontos geodéziai felmérések és vízhozamszámításokon alapul.

Az engedélyes és kiviteli terv alapján egy burkolt övárok készül a Szent László utca-Pacsirta utca közötti szakaszon, amely a térség csapadékvizeit vezeti el és gyűjti össze – magyarázta. Az önkormányzat nagy figyelmet fordít a közterületeinek védelmére, minden pályázati lehetőséget igyekszik kihasználni azért, hogy megelőzzék az élet- és balesetveszélyes állapotokat – fogalmazott.

ÉM-NSZR


Előzmény: 

Miskolc - A Bábonyibérc sor lakói félnek, hogy rájuk omlik a ház.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában