Helyi közélet

2011.08.05. 17:01

Legjobb fegyver a csipesz

Miskolc - Fertőzött kullancsok az ország egész területén előfordulhatnak, így megyénkben is. A hűvösebb, esős időben már július végén rajzani kezdtek a kullancsok, ezért fontos, hogy főleg nyaraláskor vagy kirándulás alkalmával figyeljünk a védekezésre.

Miskolc - Fertőzött kullancsok az ország egész területén előfordulhatnak, így megyénkben is. A hűvösebb, esős időben már július végén rajzani kezdtek a kullancsok, ezért fontos, hogy főleg nyaraláskor vagy kirándulás alkalmával figyeljünk a védekezésre.Észak-Magyarország nem tartozik a kullancs által igazán fertőzött területek közé, az országos kullancstérkép szerint e téren nem vagyunk kedvezőtlen járványügyi helyzetben, de fertőzött kullancsok az ország egész területén előfordulhatnak, így megyénkben is, tájékoztatta lapunkat dr. Papp Erzsébet, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének osztályvezetője.

Kullancsriasztás

Mint mondta, a fertőzött kullancsokból a kullancscsípéskor keletkező nyílt bőrsebbe kerülő baktériumok leggyakrabban Lyme-borelliosist, a vírusok agyvelőgyulladást okozhatnak, amelyek fertőzőbeteg bejelentésre kötelezett megbetegedések.

A kullancs által terjesztett betegségek megelőzése érdekében mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy kerti munka, kirándulás előtt használjon kullancsriasztó szereket, utána pedig minél előbb vizsgálják át testünket, beleértve a hajlatokat, a deréktájékot, a hajas fejbőr peremét és a fül mögötti területet is, javasolta az osztályvezető. A

szabadban pedig zárt ruházat viselése ajánlott, tette hozzá.

Távolítsuk el!

– Ha találunk magunkon élősködőt, azt minél előbb el kell távolítani! A kullancs kivételéhez nem kell szakember, legalkalmasabb a vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg anélkül, hogy testét összenyomják. Határozott mozdulattal húzzuk ki! – javasolta a szakember, hozzátéve: a vírusos agyvelőgyulladás elleni védőoltás a fertőzött területeken állandóan vagy átmenetileg tartózkodók védelmére szolgál. Magyarországon két oltóanyag van gyógyszertári forgalomban. Információink szerint a patikai ellátás jelenleg mindkét vakcinából zavartalan. A kullancsok hatékony és megbízható távol tartására kizárólag a kémiai úton ható vegyületek alkalmasak.


Kullancscsípés alig-alig

Az időjárás miatt valószínűleg őszre tolódik a nagy kullancsszezon, mondta lapunknak dr. Török Lajos gyermekgyógyász, mert kullancs okozta problémával alig-alig találkozott a nyáron, betegséget okozó kullancscsípéssel pedig nem is emlékszik, hogy mikor volt dolga. Tapasztalatai szerint a Bükkalján Kisgyőr és Harsány, Miskolc környékén pedig a Csanyik a legfertőzöttebb kullanccsal. Mint mondta, egy-egy kirándulásra elég, ha a patikában megvásárolható riasztószereket használjuk, védőoltás annak javasolt, aki huzamosabb ideig (több hétig) tartózkodik olyan helyen, ahol kullancscsípés érheti.


Miskolc - A hűvösebb, esős időben már július végén rajzani kezdtek a kullancsok, ezért fontos, hogy főleg nyaraláskor vagy kirándulás alkalmával figyeljünk a védekezésre.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában