Helyi közélet

2011.08.09. 10:54

Költözzön Széchenyi vagy maradjon?

Miskolc - Sokadszor merül már fel, hogy nem a legjobb helyen van a Városház téren a Széchenyi-szobor.

Miskolc - Sokadszor merül már fel, hogy nem a legjobb helyen van a Városház téren a Széchenyi-szobor.

Vajon költözik-e a Széchenyi-szobor a Városház térről vagy sem? Újra felvetődik a kérdés, nem először az alkotás 17 éves története során.

Talán nincs is még egy olyan szobra a városnak, amellyel ennyire ne tudtak volna megbarátkozni a miskolciak. Melocco Miklós műve már kihelyezésekor (1994. október 23-án avatták fel) vitákat váltott ki mind a szakemberek, mind a helyiek körében. A népnyelv Som Lajosnak kezdte hívni, úgy látván, hogy hasonlít a kopasz és szakállas rockzenészre, a szoborból kinyúló zászlódarabkát pedig a rocker lábának nevezték. A legtöbb kritizálónak az volt a baja, hogy nem illik egy ennyire monumentális alkotás a kis térre, és hogy miért búskomor, tépelődő, öreg Széchenyink van, amikor nem ilyennek ismerjük, szerettük meg a történelemből. A kompromisszumra készebbek úgy látták, megszokjuk majd Széchenyit is, mint annyi más szobrot. De nem így lett.

Rozmaring-köz?

Először bő tíz év után (2005-ben) újult ki a vita, hogy máshová kellene helyezni. A terv szerint a megyeháza melletti pavilon elbontásával kinyíló térbe – a Rozmaring közbe – került volna a mű. Káli Sándor, miskolci akkori polgármester magát a költöztetést nem tartotta elvetendő ötletnek az Észak-Magyarországnak adott interjújában, de mint mondta, nincs rá pénz. Elmondta: vannak olyan elgondolások is, hogy a Széchenyi-szobor a Szent István-szobor helyére kerülne, első királyunk szobra pedig az avasi domboldalon kapna helyet. (Észak-Magyarország 2005. szeptember 24.)

Később, 2008-ban is felmerült a szobor áthelyezésének gondolata, élénk levelezés folyt akkor is az ügyben az Észak-Magyarország internetes levelező fórumán, az Agorán, de a kezdeményezés hamvába holt.

Most annak kapcsán merült fel újra az ötlet, hogy a szobor talapzata erősen megrongálódott.

4,5 millióba kerülne

– A város szakemberei és egy kőfaragó mester megvizsgálta az emlékművet. Véleményük szerint tisztítása, a hiányos fugák javítása, a szobor belső részéről a vízelvezetés megfelelő biztosítása és a megrongálódott alsó kövek cseréje szükségessé vált az elkövetkezendő időszakban. Az árajánlat 4,5 millió forintról szólt – fogalmazott Dobos Tímea. – A felújítással azonban várunk.

Mégpedig az esetleges áthelyezési tervek miatt, idézte a szóvivő Rostás László főépítész szavait. A talapzat helyreállítását ugyanis már az új helyen végeztetnék el.

Rostás László korábban az Észak-Magyarországnak is elmondta, a Szent István tér megtervezésére (azaz városunk leendő főterére) hamarosan kiírják a pályázatot, és az fogja véglegesen eldönteni, hogy a szobor marad-e a jelenlegi helyén. Abban az esetben, ha marad, akkor itt fogják felújítani, ha viszont áthelyezik, akkor az új helyén.

Kettéosztja a teret

– Az áthelyezésről a miskolciak véleményét is meg fogják kérdezni – mondta Dobos Tímea. – A szobor más környezetbe történő áthelyezésével kapcsolatban annak alkotójával, Melocco Miklós szobrászművésszel is egyeztetnie kell majd Miskolcnak.

Az áthelyezés kérdése azért merült fel, hangsúlyozta a szóvivő, mert Miskolcnak ez az egyik legnagyobb tere, ám a szobor kettéosztja azt. Sokkal szellősebb lenne a tér – így látják a szakemberek, és ezt látni a szobor nélküli korabeli fotókon is – ha a Széchenyi szobor más helyre kerülne.

ÉM-HM


Jó helyen van a szobor?

A Borsod Online a napokban megkérdezte a miskolciakat, mi a véleményük.  

Az éppen arra sétáló Tornai Gyula szerint:

– Tiszteltetem a képzőművészt, aki korábban megalkotta a művet. Véleményem szerint az anyagválasztása nem sikeres, a formája sem tetszik, hely szempontjából pedig kifejezetten nem illik ehhez a térhez – mondja, mi pedig Kiss Lajoshoz fordulunk, aki barátaival jön a szobor irányába.

Kérdésünkre heves vitába kezdenek. Lajos így nyilatkozik:

– Biztos nem két forintért fogják arrébb rakni a szobrot, ha egyáltalán meg fogják mozdítani, szerintem lenne más, fontosabb dolog is a városban, amire lehetne költeni. Ám szavába vág cimborája, aki szerint igenis jó ötlet az emlékmű arrébb tolása.

– Nézzék csak meg az alját, ideje már rendbe hozni. Azt hallottam, Miskolc új főterére fogják majd rakni, bár arról fogalmam sincs, az hol van – vallja be. Lajos kisegíti: az új főtér nem messze a jelenlegi Városház tértől lesz, egészen pontosan a virágóránál.

Körbejárjuk mi is a szobrot, alaposan megvizsgáljuk: jól látható sérüléseket szenvedett az elmúlt évek alatt a nagy magyar emlékműve.


Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában