Helyi közélet

2011.08.03. 17:07

„Szakember” lophatta el a liftalkatrészeket

Miskolc - Számos miskolci liftaknából tűntek el azok az acélrugók, melyeknek a fülkét kell fékezniük.

Miskolc - Számos miskolci liftaknából tűntek el azok az acélrugók, melyeknek a fülkét kell fékezniük. Valószínűleg nem közönséges fémgyűjtők állnak annak a lopássorozatnak a hátterében, ami azon túl, hogy több száz miskolci családnak okozott kényelmetlenséget az elmúlt napokban, de akár életveszélyes állapotokat is előidézhetett volna. Vantal József, a Miskolc számos liftjét karbantartó Unifly Plus Kft. vezetője havi rendszeres ellenőrzése során észlelte, hogy több avasi társasház liftjéből eltűntek az úgynevezett rugós ütközők.

Feljelentést tett

A liftaknában elhelyezett rugóknak az a funkciójuk, hogy az alsó állásába érkezett lift megállását tompítsa, ennek hiányában a fülke keményen koppan oda az akna aljához. Azonnal hozzálátott, hogy a cége által karban tartott liftek állapotát felmérje, és miután azt találta, hogy a Középszer és a Vörösmarty, a Király és a Dankó Pista úti társasházak liftjei alól is eltűnt összesen 44 darab a rugós ütköző, feljelentést tett a rendőrségen.

Folyik a pótlás

Mint Kék Károly, a Belvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet ügyvezetője, műszaki vezetője elmondta, a kezelésükben álló társasházak liftjei közül az ilyen módon megrongáltakat rövid időre le kellett állítani. Még nem sikerül eredeti rugókkal pótolni a hiányzókat, a lifteket azzal a feltétellel engedélyezte újraindítani az ÉMI TÜV, hogy a rugós csillapítókat időlegesen puhafából készült bakokkal pótolják. Ez megtörtént, jelenleg folyik az ellopott ütközők pótlása. Kék Károly elmondta, hogy a rugós ütközők hiánya miatt a liftszekrény túlszaladhat, emiatt az ellensúlyt magasabbra rántja, ami elszabadulva komoly szerkezeti károkat és személyi sérüléssel járó omlást is okozhat, vagy ha az ellensúly fut túl, túl magasra rántja a liftszekrényt, ami a legfelső végállásban is megszorulhat.

Csak speciális kulccsal

A rugós ütközőkhöz úgy lehet hozzáférni, hogy valaki felküldi a fülkét, majd egy szükségnyitó kulccsal kinyitja a lift ajtaját, aztán beugrik a liftaknába. A rugók eltávolítása innen már gyerekjáték. Az alkatrészeket egyébként másra aligha lehet használni, a tolvaj valószínűleg egy hulladéktelepen szabadult meg a kitartó munkával összelopkodott 44 rugótól, amiért legfeljebb tízezer forintot kaphatott. Az általa okozott kár azonban milliós nagyságrendű.

Mivel olyan alkatrészek tűntek el, amelyek rejtve vannak az „utazó közönség” elől, valamint megközelítésükhöz is szakértelemre és speciális kulcsra van szükség, feltételezhető, hogy olyasvalaki állhat a lopás hátterében, aki „dolgozott már liftszerelő mellett, és elég szomjas volt”, vélelmezte Vantal József, aki egyéb találgatásokba a lehetséges tolvaj személyét illetően nem kívánt bocsátkozni.

A Dankó Pista út egyik liftaknájában megmutatta munkatársunknak, milyen módon oldották meg a rugós csillapító ideiglenes pótlását, és azt a speciális műanyagból készült ütközőbakot, amelyekkel véglegesen helyettesíthetők az ellopott alkatrészek. A bakok darabját 17 ezer forintért lehet megvásárolni, és liftenként négy ütközőre van szükség.

Nagy Sándor, a Miskolci Rendőrkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy az ügyben egyelőre lopás miatt nyomoz a rendőrség. Az elkövetés módja szerint feltételezhető, hogy egyazon elkövetői kör hajtotta végre valamennyi lopást. ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában