Helyi közélet

2011.08.12. 14:31

Cigánd: "700 ezer? Ez nagyon fals adat"

Cigánd - Az egykori polgármester cáfolja, hogy Cigándnak 2009-ben többmilliárdos adóssága lett volna.

Cigánd - Az egykori polgármester cáfolja, hogy Cigándnak 2009-ben többmilliárdos adóssága lett volna.

A Gazdaságkutató Zrt. (GKI) „Kell-e önkormányzati törlesztési moratórium? – Hitek és tények” címmel adott ki egy tájékoztatót a magyarországi önkormányzatok eladósodottságáról. A dokumentumhoz csatolt táblázatok egyikében a legeladósodottabb városok egy állandó lakosra jutó adósságát szerepeltetik 2009-ben. Ebben a sorban másodikként szerepel Cigánd több mint 700 ezer forinttal. Ez azt jelenti, hogy a több mint háromezer lakosú bodrogközi város adóssága két évvel ezelőtt több mint kétmilliárd forint volt.

Két beruházás

– Ez nagyon fals adat – mondja Németh Károly, aki 2009- ben Cigánd polgármestere volt. – Nem tudom, honnan vehették ezt a számot. Abban az időben két jelentősebb beruházásunk volt. Az egyik a sportcsarnok, ami 500 millióból épült úgy, hogy a felét a Belügyminisztérium fizeti, 250 milliót pedig az önkormányzat törleszt le 15 év alatt. A másik pedig a közel egymilliárdos beruházásból azóta megépült egészségközpont, aminek az önkormányzati önereje 50 millió forint volt, amit a kötvénykibocsátásból fedeztünk.

Visszafizetett hitelek

Kötvényt abban az időszakban összesen 250 millió forint értékben bocsátott ki a cigándi önkormányzat, amelyből 2010 októberéig 130 milliót költöttünk el és amelynek a törlesztése csak most lesz esedékes. Az ezek mellett zajló kisebb beruházásokra felvett hiteleket pedig már mind visszafi - zettük. Ha mindezeket összeadjuk és tényleges fennálló hitelállománynak tüntetjük fel, akkor is csak 500 millió forint jönne ki, ami köszönő viszonyban sincs a kétmilliárddal. Nem tudom, hol számolhatták el.

ÉM-BG


Az utóbbi napokban felmerült, hogy az önkormányzatok nem képesek kifizetni tetemes adósságukat és ezért a törlesztéseket 1-2 évvel el kellene halasztani.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában