Helyi közélet

2011.08.05. 21:05

A mérgező gombáknak is kedvezett az időjárás

Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Minden gombát kezeljünk veszélyesként, míg annak ellenkezőjét szakember nem állítja.

Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Minden gombát kezeljünk veszélyesként, míg annak ellenkezőjét szakember nem állítja. Az elmúlt hetek esőzése után végre újra nyáriasra fordult az idő, ami kedvez a gombatermésnek – a piacokon is megmutatkozik ez. Miskolcon, a Búza téri piacon komoly kínálatot találtunk tinóru, vargánya és sárga rókagombából, de az apróbb méretű ehető gombákból is találtunk illatos halmokat.

A férfiak szedik, ő eladja Kalivoda Józsefné főleg Kisgyőr környékéről származó gombát árult. Mint mesélte a családja férfitagjai gyűjtik a gombát, ő pedig eladja a piacon. A vargányát 1400 forintos kilónkénti áron kínálta, és pénteken dél tájban a piacra kivitt 12 kilóból már alig maradt valamennyi.

Most rengeteg a gomba, robbanásszerűen, egyszerre nőttek ki mindenhol, mondta. Azt a gombát, amit nem sikerül értékesítenie, hazaviszi és feldolgozza, a vargánya például kiválóan szárítható. A tinóru hajlamos a férgesedésre, de a Kalivoda Józsefné által kínált portékában nem látszottak járatok. A hölgy szerint ez az esős időnek köszönhető; amikor ugyanis szárazság van, a férgek felmennek inni a gombába, majd vissza a földbe, erre azonban most nincs szükségük, mert megtalálják máshol is a vizet. A hölgy elmesélte még, hogy a férje nincs odáig a gombáért, de a pöfeteget ő is megeszi – ennek ugyan még nincs itt az idénye, de két hét múlva a kemény húsú "kőgomba" is várható.

Gyerekkora óta gyűjti Mata Béláné Fájból érkezett, a termelői piacon árulta a családja által csütörtökön leszedett gombát. Mint mesélte, két nappal korábban voltak kinn az erdőben, akkor egyet sem találtak, csütörtökön viszont annyi volt a gomba, hogy alig győzték leszedni. Ő már ezer forintért árulta kilóját a tinórunak. Mata Béláné gyerekkora óta járja az erdőt, és gyűjti a gombát, ezért teljes biztonsággal ismeri fel az ehető fajtákat. Az őzlábgombával kapcsolatban azonban bizonytalan, ezért azt nem is szedi le. Kénytelen a család jövedelmét gombaszedéssel kiegészíteni, mert 25 ezer forintból nem lehet rezsit is fizetni és a családot is fenntartani.

A piacon található széles kínálat, és az ennek ellenére viszonylag magas ár sokakat csábíthat arra, hogy saját maguk szedjék le a gombát az erdőben egy hétvégi túra alkalmával.

"Az időjárás azonban nem csak az ehető, de a mérges gombáknak is kedvez, ezért oda kell figyelni, és csak olyan gombát szabad leszedni, amit ismer az ember" – mondta Hermann Dezsőné, aki amellett, hogy árul is a piacon, gombavizsgálóként is dolgozik. Egyike annak a két szakembernek, aki Miskolcon jogosult eldönteni, hogy a piacra bevitt gomba értékesíthető-e, de a turisták által  "elétárt" gombagyűjtemény   biztonságáért is felel. Megtudtuk tőle, hogy a tinóru gombák többsége ehető, de van közöttük néhány, amelyik enyhe mérgezéses tüneteket okozhat. Ilyen a sátán-, a farkas- és a változékony tinóru, amelyeket vörös tönkjéről lehet megismerni. A gombákkal kapcsolatos általános szabályként megfogalmazta: minden gombát mindaddig mérgezőként kell kezelni, míg ennek ellenkezőjét gombaszakértő ki nem mondta.

- ÉM-SZP -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában