Helyi közélet

2011.07.22. 18:27

Szobor helyére országzászló kerül Miskolcon

Miskolc - Miskolc, 2011. július 22., péntek (MTI) - Szobor helyére országzászló kerül Miskolcon, az 1969-ben felavatott Géniusz emlékművet pénteken emelték le talapzatáról, és szállították el.

Miskolc - Miskolc, 2011. július 22., péntek (MTI) - Szobor helyére országzászló kerül Miskolcon, az 1969-ben felavatott Géniusz emlékművet pénteken emelték le talapzatáról, és szállították el.Ötven évvel az 1919-es Tanácsköztársaság kikiáltása után avatták fel Miskolcon a jelenlegi múzeummal - a korábbi megyei MSZMP-székházzal - szemben lévő Népkertben Kerényi Jenő szobrászművész Géniusz emlékművét, amely a mostanáig állt, bár a talapzatáról a rendszerváltás idején lekerült a Tanácsköztársaságra utaló felirat.

Az önkormányzat határozata szerint itt országzászló leng majd egy hat méter magas árbocon.

Miskolcon az 1930-es évek közepén ugyanitt állították fel a faragott kőtalapzaton álló, több méter magas, nemzetiszínű szalaggal díszített zászlórudat a félárbocra engedett nemzetiszínű zászlóval. Ez emlékhely volt a borsodi megyeszékhelyen, Trianon és a magyar sors mementója.

A mintegy nyolctonnás, a helyiek által csak "vasszűznek" nevezett emlékművet a városi sportcsarnok előtt állítják fel újólag, ott a sportolók dicsőségét hirdeti majd.

Ezután kerülhet a Géniusz emlékmű helyére - vagyis oda, ahol eredetileg is volt - a miskolci országzászló, amelyet a korabeli terveknek megfelelően rekonstruálnak, és augusztus 20-án avatnak fel.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában