Helyi közélet

2011.07.19. 20:56

Nem gyümölcsözik a gyümölcstermesztés

Borsod-Abaúj-Zemplén -  A korábbi években a megye mezőgazdasága – és a kistelepülési foglalkoztatás – egyik kitörési pontjának tekintették a gyümölcstermesztést.

Borsod-Abaúj-Zemplén -  A korábbi években a megye mezőgazdasága – és a kistelepülési foglalkoztatás – egyik kitörési pontjának tekintették a gyümölcstermesztést. Ennek az elvnek megfelelően az ültetvénytelepítések döntően a hátrányos helyzetű települések körzetében valósultak meg. Korszerű fajtastruktúrát képviselő ültetvények jöttek létre. Mindezt abban a tájékoztatóban olvashattuk, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága készített a mezőgazdaság helyzetéről a megyei közgyűlés számára.

"Mostanra azonban megrekedni látszik ez a folyamat és – különösen a tavalyi eredmények alapján – azt kell megállapítanunk, hogy megyénkben jelentősebbnek mondható ültetvénytelepítés, ültetvény korszerűsítés nem valósult meg – fogalmazott beszámolójában Balgogh Zoltán megbízott igazgató. – Ezzel szemben növekedett például a szőlőültetvények kivágásának üteme, megszaporodtak az elhanyagolt, gondozatlan ültetvények. Különösen a korábbi "szakcsoporti" telepítésű ültetvények körében figyelhető meg ez a jelenség."

Gondozatlan ültetvények

A mezőgazdasági hivatal szakemberei szerint az értékesítési, felvásárlási nehézségek miatt a bogyós ültetvények (szeder, málna, ribiszke) sorsa megpecsételődni látszik, ezek az ültetvények többségükben gondozatlanok. Mindennek az egyik döntő oka, hogy a tavalyi – minden szempontból rendkívüli – időjárás ezt az ágazatot sújtotta legjobban. "Már a virágzás, termékenyülés időszakában sem voltak optimálisak a feltételek, de ezt csak tovább fokozta, hogy az intenzív gondoskodást, növényvédelmet igénylő kultúrák megvédése, kezelése a gyakori csapadékos időjárás, a felázott talajállapot miatt lehetetlenné vált – olvasható a jelentésben. – Emiatt a termés mind mennyiségében, mind minőségében a korábbi évek átlaga alatt maradt, több kistermelő termése teljesen tönkrement."

További gond, hogy a megye ültetvényein megtermelt gyümölcsöket főképp a megyén kívül értékesítik, mert a megyében nincs számottevő feldolgozóüzem. Nőtt azonban a korszerű, szabályozott légterű hűtőházak száma, mely – hosszabb távon – kedvezően befolyásolhatja az értékesítési lehetőségeket.

Úgyis ellopják a termést...

A szántóföldi (azaz nagyobb felületű) zöldségtermesztés szinte eltűnt a megyéből. A mezőgazdasági beszámoló szerint az árutermelő zöldséghajtatás, fólia alatti termesztés területe a megyében ma már nem éri el a 100 hektárt. "Jellemzően a dél-borsodi családi gazdaságokhoz köthető ez a tevékenység. És ami még ennél is aggasztóbb: a falusi lakosság körében is kezd elterjedni a "nem éri meg" vagy "úgyis ellopják" szemlélet, amely a kiskertekben, ház körül, a család szükségletét kielégítő zöldségtermesztés esélyeit rontja tovább.” Balogh Zoltán szerint e téren feltétlenül szemléletváltoztatásra van szükség. Ez lehet ugyanis az a terület, amely az elszegényedő rétegek önellátásában segíthet, másrészt kezdeti lépést jelenthet a munkába történi visszavezetéshez.

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában