Helyi közélet

2011.07.13. 11:14

Melegvízzel fűthetnek

Kistokaj - Kistokajban és Mályiban vezetik be az országban elsőként a geotermikus távhőrendszert.

Kistokaj - Kistokajban és Mályiban vezetik be az országban elsőként a geotermikus távhőrendszert.

Jó kis iszapfürdő – jutott eszembe az első gondolat, amikor megláttam a Kistokajnál hétfő óta dolgozó fúró nyomán feltörő sáros vizet. Pontosabban az előzetesen már megszűrt, a fúrófej hűtésére visszavezetett vizet. Hétfő óta dolgozik és a tervek szerint ma végére is ér a munkának, azaz eléri a megadott fúrási mélységet a fúró, hogy aztán néhány hét múlva átadja a terepet egy hatalmas mélyfúrónak. Ennek nyomán pedig – a Mályiban már megvalósított után – újabb geotermikus kút létesül, s gondoskodik a jövőben Kistokaj, Mályi, a továbbiakban pedig Nyékládháza és Sajópetri alternatív, megújuló energiára alapozott fűtéséről.

Három fő cél

Kistokaj lényeges állomás, ugyanis Mályi és Kistokaj az a két település, ahol az országban először bevezetik a geotermikus távhőrendszert – hangsúlyozta Garamvölgyi Attila, a projektet megvalósító Geo-Wendung Zrt. projektigazgatója. S hogy miért lényeges Kistokaj számára a beruházás, arról Kupainé Ambrus Gyöngyi, a település polgármestere, s egyben a projektet összefogó Geo-Nord Geotermikus Távhő Klaszter irányítóbizottságának elnöke beszélt.

– Az elsődleges cél a közintézmények ellátása. Kistokajnak 8 millió forint az éves gázszámlája és 21 millió az intézményi működési hiány. Mivel az intézmények saját tulajdonban vannak – visszavettük az iskolát és az óvodát is, sőt, bölcsődét is indítunk, mert jelentős az igény rá – ezért fontos számunkra, hogy energiatakarékosan tudjuk működtetni ezeket – emelte ki.

Mint mondta, a 2235 fős lakosság (január elejétől 73 fővel nőtt a településen élők száma) ellátása olcsó energiával a következő szempont. A harmadik pedig a szántóföldi termelés kiváltása üvegházas termeléssel.

Átállítanák a gazdákat

– Az elmúlt évek szeszélyes időjárásának köszönhetően gyakran gyenge volt a termés (hol a minőségét, hol pedig a mennyiségét tekintve), és sokszor csak áron alul tudtak túladni a terményen a gazdák. S mivel úgy gondoljuk, hogy ez kitörési pont lehetne a környéken, szeretnénk „átállítani” a gazdákat zöldség és gyümölcs termelésére. Próbáljuk elérni, hogy vissza nem térítendő támogatást is kaphassanak ehhez az érintettek. Végeredményként pedig elláthatnák a települést friss zöldséggel és gyümölccsel, és nemcsak a 200 fős konyhára, hanem eladásra is termelnének, amihez értékesítési szövetkezetet is szerveznénk – összegezte a polgármester asszony.

Hozzátette: már most több vállalkozó is érdeklődött, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg, ami mind a foglalkoztatás, mind az iparűzési adó szempontjából fontos a település számára.

Mintaprojekt lehet

– Ez egy mintaprojekt lehet – magyarázta Lengyel Levente, a Geo-Wendung igazgatóságának elnöke. – S hogy minél inkább kiaknázzuk a projektben rejlő lehetőségeket, szeretnénk létrehozni egy agrár munkacsoportot. Nagy az érdeklődés a gazdák és földtulajdonosok részéről az együttműködés iránt, s a későbbiekben tangazdaság létrehozásában is gondolkodunk.

Mint mondta, azáltal, hogy a mezőgazdaságban dolgozók fantáziát látnak benne, részben munkaerőt vonzanak ide, részben itt tartják a családokat, s újabb vállalkozásokat generálnak. Ezzel olyan fejlődés indulhat meg, amire az utóbbi években nem volt példa.


Érdemes tudni

A 3 településen 5476 lakóingatlan van, plusz a közintézmények és a gazdasági szereplők. A projekt keretében megvalósuló fűtési hálózatra bárki rácsatlakozhat majd, a gázzal fűtők részéről (kivéve a gázkonvektoros lakások) nem igényel új rendszert, a meglévőt teszik alkalmassá a geotermikus hő fogadására. Ennek részleteit hamarosan ismerteti a társaság.

A projektben résztvevők dolgoznak azon is, hogy pályázhasson a lakosság, mint más megújuló energia alkalmazására, másrészt a projektcég a beruházás megvalósításához szeretne támogatást elnyerni. A tervek szerint 2012-ben kezdik a beruházást.


Kapcsolódó cikkek:

Kistokaj - Geotermikus fűtési rendszert épít a Geo-Wendung Zrt. Kistokajban, Mályiban, Nyékládházán, illetve a továbbiakban Sajópetriben is kiépülhet a geotermikus távhőrendszer.

Miskolc – Mályi forró vize fűti Miskolcot – adtuk hírül valamikor tavaly szeptemberben.

Mályi – ZJ301 fúróberendezés – hirdeti egy tábla Mályi határában – ez mutatja az utat a geotermikus kúthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában