Helyi közélet

2011.07.07. 16:39

Megfontoltan a költségkihatással járó beruházások előtt

Miskolc - Olvasónk szerint Miskolcon, a Hegyalja úton valószínűleg egy "trükkös csapat" tevékenykedett szerdán. A delikvensek a környék több panelházába is azzal az ürüggyel mentek be, hogy le kell cserélni a radiátorokat, amiért 160 ezer forint előleget kértek.

Miskolc - Olvasónk szerint Miskolcon, a Hegyalja úton valószínűleg egy "trükkös csapat" tevékenykedett szerdán. A delikvensek a környék több panelházába is azzal az ürüggyel mentek be, hogy le kell cserélni a radiátorokat, amiért 160 ezer forint előleget kértek.

A megyei Rfk. Kommunikációs Irodájának vezetője, Dr. Gaskó Bertalan kérdésünkre hangsúlyozta: ha kellő körültekintéssel és egészséges bizalmatlansággal fogadjuk a hozzánk hívatlanul érkező „házalót”, abból baj nem lehet.

"Arról nem tudok, hogy valaki feljelentést tett volna, de az bizonyos, hogy több lakásba is bepróbálkoztak ismeretlenek." - mondta az üggyel kapcsolatban Olvasónk. A szemtanú szerint olyanokba, amelyek nem úgynevezett panelprogramosok. Elmondása szerint valószínűleg egy régebbi gyártmányú kisbusszal mozogtak a gyanús figurák.

Volt-e ennek kapcsán bejelentés? Egyáltalán; mit javasolnak az állampolgároknak az ilyen és ehhez hasonló ügyekben? - kérdeztük Dr. Gaskó Bertalan rendőr alezredest, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Irodájának vezetőjét.

Ha kell, informáljuk le a céget

"Ismertek előttünk ilyen és ehhez hasonló jellegű ügyek, a megyében a rendőrség több nyomozást is folytat, amelyek egy részében valóban felújítással kapcsolatban (többnyire nyílászáró, radiátor, stb.) cserére hivatkozva kérnek az elkövetők előleget, amit követően nincs tényleges teljesítési szándék a fizetés mögött." - jelentette ki Dr. Gaskó Bertalan.

"Fontos, hogy nézzük meg, hogy kivel tárgyalunk és kötünk szerződést: hívatlanul érkező szerelőnél ugyanis „kötelező” radiátor, ajtó, ablak stb. cserére nem vagyunk kötelezhetőek. Társasházközösségek kapcsán érdemes kiemelni, hogy a valamennyi lakásra kiterjedő felújításokról a társasházi közgyűlés dönt, ennek megtörténtét követően a közös képviselőtől előzetesen tudnunk kell arról, ha minket is érintően ilyen jellegű beruházásba kezd a lakóközösség.

Amennyiben például egy hasonló radiátor csere ajánlattal keresnek meg minket, kérjük meg, hogy a vállalkozó igazolja magát, illetve mutassa meg a szolgáltató cég képviseletére vonatkozó megbízólevelét. Mivel nagy költségkihatással járó szerződést csak kellő mérlegelést követően ajánlott kötni, a kontraktus létrejötte előtt érdemes a vállalkozótól egy elérhetőséget kérni, amelyre – ha ténylegesen szükségünk van a cserére és valóban az ő ajánlata számunkra a legkedvezőbb - visszajelezhetünk. De azt megelőzően módunk adódik egyáltalán „leinformálni” a céget, illetve más hasonló árajánlatot is beszerezni. Előleget fizetni pedig csak egy valóban átgondolt és megkötött szerződés birtokában célszerű. A felújítást végző cégek is sajnos esetenként késedelembe esnek a teljesítéssel, amely azonban érdemes leszögezni: polgári- és nem büntetőjogi kategória."

Dr. Gaskó Bertalan hozzátette, hogy ugyanakkor természetesen semmilyen gyanús körülményt nem szabad elbagatellizálni, ezért ha tényleg szokatlanok a körülmények, és gyanús lehet a "vállalkozó", akkor mindenképpen tegyünk bejelentést a rendőrségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában