Helyi közélet

2011.07.16. 15:36

Macska-holokauszt vagy kulturált megoldás?

Miskolc - Ma jár le az ultimátum a Semmelweisben. "Ha hétfő délelőtt 10 órakor macskát találnak a kórház területén, akkor azokat minden eszközzel eltüntetik!" – így szólt az ultimátum, amelyet a Semmelweis Kórház vezetősége közölt pénteken a kórház parkjában élő kóbor macskákat etető és gondozó lelkes állatbarátokkal.

Miskolc - Ma jár le az ultimátum a Semmelweisben. "Ha hétfő délelőtt 10 órakor macskát találnak a kórház területén, akkor azokat minden eszközzel eltüntetik!" – így szólt az ultimátum, amelyet a Semmelweis Kórház vezetősége közölt pénteken a kórház parkjában élő kóbor macskákat etető és gondozó lelkes állatbarátokkal. A kórházi macskák kérdése örökzöld ügy, az interneten böngészve kiderül, hogy világméretű problémáról van szó. A kórházak zöldterülete vonzó menedékhely a felelőtlen állattartás következtében szaporodó, aztán utcára dobott állatoknak. Ha – humánusan, vagy brutálisan – eltávolítják őket, rövid időn belül pontosan ugyanannyi kóbor macska veszi át "megüresedett státuszukat": az ördögi kör kezdődik elölről. A kulturált, humánus (és egyetlen hatékony) megoldás az állatok befogása, egészségügyi szűrése, ivartalanítása. Az ivartalanított, egészséges állományt visszaengedik: ők aztán a macskakor végső határáig őrzik a területüket az új jövevényektől.

"Ez a módszer remekül bevált a TVK-ban – mondja Kövér Lívia, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány menhelyének vezetője –, a közelmúltban ott 40 macska esett át a procedúrán. Az anyagköltséget a TVK vállalta, mi pedig az állatorvosi munkát. Ilyen ajánlatot már a Semmleweis Kórháznak is többször tettünk, a dolog eddig nem kapott zöld utat, pedig itt is ez lenne az eredményes és humánus megoldás. A kórházban kilátásba helyezték a macskák búvóhelyeinek (pl. a közműalagutak) lezárását is. Ez nehezen oldható meg anélkül, hogy be ne falaznának állatokat: főként a kismacskák esnének áldozatul – ami viszont az állatvédelmi törvény értelmében állatkínzás. Érthető, hogy a kórház igyekszik megszüntetni az közegészségügyi kockázatokat, de a macskairtás nem jelent megoldást – legfeljebb rövid időre. Az ultimátum lejárta előtt sikerült néhány állatnak gazdát találnunk. Reméljük, hogy a többiek sorsa is rendeződik: alapítványunk fenntartja ajánlatát, és szívesen segít a macska-ügy emberséges és eredményes megoldásában.”

-ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában