Helyi közélet

2011.07.05. 18:17

Harsány a "kiskertjével" spórol

Harsány - Mintagazdaság Harsányban: közmunkások termelik meg a közkonyhára valót (is).

Harsány - Mintagazdaság Harsányban: közmunkások termelik meg a közkonyhára valót (is). Az ötlet egyszerű és adja magát: ha valamit magunknak termelünk meg, a kiskertben, azzal pénzt spórolunk meg. Miért ne működne ugyanez nagyban is? Így gondolkodott Szabó Gergely, Harsány polgármestere is, mikor kitalálta: a települést önellátóvá teszi. Az önkormányzat – tavasszal – közmunkások bevonásával szántóföldi-és kertgazdálkodásba kezdett, valamint megteremtette a sertéstartás feltételeit is. A közmunkások egy bokorral benőtt, régi sertésólat kitakarítottak, felújítottak, körbekerítettek. Kedden pedig megérkezett a 18 sertés, amiket – ugyancsak közmunkások – gondoznak majd. Pár száz méterrel arrébb, 1,5 hektáron burgonyát termelnek, egy másik területen, 6 hektáron kukorica nő, egy harmadikon, 1 hektáron pedig konyhakerti növények. A termésből és a húsból pedig az önkormányzat konyháin készül majd étel. Így évente csaknem 2 millió forintot spórolhatnak meg a közétkeztetésen, nem beszélve arról, hogy egyszerre 20-25 közmunkásnak biztosítanak értékteremtő munkát – mondta az Észak-Magyarországnak a polgármester.

Követendő példa

Szabó Gergely arról is beszélt, hogy az ötlet akkor jött, mikor az idei év költségvetése készült. Ekkor minden olyan kiadáscsökkentő elképzelést át kellett tekinteniük, mellyel javíthatnak a település gazdasági helyzetén és olyan munkahelyeket hozhatnak létre, mely pozitív hatást fejt ki a helyi állástalanok önbecsülésére, valamint követendő példát mutat be a családokban – magyarázta. Ekkor felmérték, hogy az önkormányzat tulajdonában mekkora, mezőgazdasági termelésre alkalmas terület van. Ezeken felül bérbe vettek parlagon lévő földeket, melyek egy részében már folyik a mezőgazdasági termelés, másik részében pedig a bokrok kivágása után kezdődik – tudtuk meg. Jelenleg közel 20 hektár területünk van – mondta Szabó Gergely. Terveiről is beszélt: az önkormányzati gazdaságot bővíteni szeretnék, hiszen 40-50 sertés az, amivel el lehet látni a település éves közétkeztetését.

Az Észak-Magyarországnak arról is büszkén mesélt, hogy a közmunkásoknak nemcsak a mezőgazdaságban talált értékteremtő munkát, de a településen a felújításokat, karbantartásokat is velük végezteti. „Nálunk nincs szükség vállalkozók bevonására” – fogalmazott.

ÉM-NSZR


Más hasznára is dolgoznak

Van végre munka, nem csak a pénzt veszik fel az emberek – mondta Hegedűs Tamás, aki a munkavezetője a harsányi mezőgazdaságnak. Ő is munkanélküli volt, de márciustól itt dolgozik és irányítja a munkát, – ahogy ő fogalmazott – összefogja az embereket. Azt is elmondta: a közmunkások örülnek annak, hogy ezt csinálhatják, legfőképp azért, mert hasznos munkát végezhetnek. Azt is megtudtuk, sokan sokkal büszkébben sétálnak végig a település utcáján, mert tudják, olyan termelő munkát végeztek, amiből az ott élőknek is hasznuk van.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában