Helyi közélet

2011.07.20. 14:17

Életet lehelnek a Holt-Bódvába

Edelény - A kastély, a park és a holt meder egy egységet kell, hogy alkosson. 

Edelény - A kastély, a park és a holt meder egy egységet kell, hogy alkosson. Az edelényi L Hullier-Coburg kastély parkjának helyreállítására, a Kastély-sziget körüli Holt-Bódva revitalizációjára 180 millió forintos KEOP-pályázatot nyert a kastély kezelője, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága – jelentették be szerdán a projektnyitó sajtótájékoztatón.

A Bódva ágai a történeti Edelény keleti szélén eredetileg egy szigetet öleltek körül, itt épült fel a kastély a 18. században. A hozzá tartozó kertje a 19. században már a teljes Kastély-szigetre, sőt attól délebbre is kiterjedt. 1968-69-ben leválasztották az egyik Bódva-ágat, ami azóta folyamatosan töltődik, iszaposodik, algásodik. Vízutánpótlása csak csapadékvízből és a Bódva kavicsteraszán átszűrődő vizekből áll, de ez a kevéske friss víz nem tudja ellensúlyozni Holt-Bódva szennyeződése miatt megindult folyamatokat. Az érzékenyebb fajok képtelenek megtelepedni a az oxigénszegény, algás vízben. A kastélypark teljes területét a holtággal együtt az edelényi önkormányzata helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította, a kastélypark pedig ma már országosan „történeti kertként” védett műemlék.

Kastély, park és a holt meder egy egységben

A most induló beavatkozás lehetővé teszi a rézsűkön és a parton az eredetihez hasonló ligeterdei növényzet regenerálódását és a nyílt állóvizekre jellemző élővilág visszatelepedését. A projekt révén a kastélyparkban nyílt vízfelszínű vizes élőhely jön létre. A projekt célja tehát az, hogy a kastély, a park és a holt meder egy egységet alkosson.

Az élőhely-helyreállítási munkálatok 2,7 hektárnyi területet érintenek. A hüllőket, kétéltűeket, védendő növényeket kimentik, majd helyreállítják az eredeti, szélesebb medret és kanyarulatokat. Ezt követően gondoskodnak a meder kotrásáról, a hulladékmentesítésről és a megfelelő vízpótlásról, gyepesítenek, fát ültetnek, és a kimentett állat- és növényvilágot visszatelepítik.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában