Helyi közélet

2011.07.23. 18:58

Abaújvár ezeregyszáz éve

Abaújvár - Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Várfesztivált. Az egész napos kulturális és hagyományőrző programok ismeretszerzésre és szórakozásra egyaránt lehetőséget nyújtottak a látogatóknak.

Abaújvár - Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Várfesztivált. Az egész napos kulturális és hagyományőrző programok ismeretszerzésre és szórakozásra egyaránt lehetőséget nyújtottak a látogatóknak.A ma alig 250 fős, a Hernád-völgyében fekvő falu egykoron egy dicső város volt, Újvár vármegye központja, melyhez mintegy 10 000 négyzetkilométernyi terület tartozott. Földvárát, a később királlyá koronázott Aba Sámuel építtette. Kelet-Magyarország egyetlen olyan vára volt, mely ellent tudott állni a tatár seregek ostromának.

Egész napos program volt többek között az "örömíjászat" és íjászverseny a Sátorelő Íjász Klub jóvoltából és az I. és II. világháború haditechnikája - az Észak-Magyarországi Hadtörténeti Egyesület kiállítása. A középkor harcművészete és hajítógép lövészet - Hernád Völgye Őrzői Őseink jurtája és fegyverzete sok érdeklődőt vonzott. A kulturális programból kiemelkedett az Ezeregyszáz év: Abaújvár - kizárólag erre az alkalomra készített látványos történelmi játék.

- ÉM-PGY-


Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Nézze meg, milyen programok várják Önt a hétvégén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és válogasson közülük!


Sárospatak, 2011. július 23. - Korhű katonai ruhát, felszerelést és fegyvereket viselő résztvevők ostromjelenetet adnak elő a sárospataki vár előtt, a Bethlen Gábor Hagyományőrség és a kassai Bethlen Gárda közreműködésével


Kazincbarcika, 2011. július 23., szombat (MTI) - Augusztusban ismét a folklór fővárosa lesz a Borsod megyei Kazincbarcika, ahol tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivált. Az augusztus 3-án kezdődő eseménysorozaton hat csoport csaknem kétszáz táncosa ad majd ízelítőt nemzete zenei és tánckultúrájából.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában