Helyi közélet

2011.06.26. 15:27

Világörökségi törvény: hogyan tovább

<p>Miskolc, Tokaj -&nbsp;Több munkahelyet kell teremteni, újabb beruházásokra van szükség.</p>

Az Országgyűlés elfogadta a világörökségi törvényt, jelenleg a Köztársasági Elnök aláírására vár. A törvényt az ENSZ örökségvédelmi szerve és hazai szervezetek is éve óta sürgették, elsősorban a hazai helyszíneket fenyegető beruházások miatt. Magyarország 1985-ben csatlakozott a világörökségi egyezményhez, és nyolc hazai helyszín került fel a listára: legutóbb 2002-ben a tokaji történelmi borvidék kultúrtáj. Az elmúlt években például a szerencsi hőerőmű terve arra figyelmeztetett, hogy törvényi szabályozás nélkül a világörökségi cím önmagában nem védi meg a területeket. A törvénytervezet összefoglalja a hazai helyszínekre vonatkozó szabályokat és korlátokat, továbbá segít a fejlesztési lehetőségek meghatározásában is. A világörökségi törvény jogszabályi szintre emeli az egyes helyszínek kezelési terveit, biztosítva, hogy az önkormányzatok és a lehetséges beruházók előtt is ismertté váljanak az adott helyszínnel kapcsolatos lehetőségek és a tervezetben ismertetett korlátozások, tilalmak. (Forrás:NEFMI)

Kiemelt védelem

Réthelyi Miklós, miniszter a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VÖMNB) ülésén hangsúlyozta, hogy a világörökségi törvény a magyar helyszínek kiemelt védelmét, jövőjét szolgálja. A három részből álló világörökségi törvény tartalmaz egy kezelési tervet, emellett gondoskodik a kezelő szervezetről, valamint a pénzügyi támogatásról. Májer János, Tokaj polgármestere szerint hasznos az új szabályozás, hiszen a többszörös szűrő biztosíthatja, hogy az adott önkormányzat megbízható beruházásba fogjon és a minisztériumi állásfoglalás vélelmez egy központi támogatást is egy adott projektnél. Bár ugyanez a szabályozás szerepel az önkormányzati törvény tervezetében is és felvethet túlszabályozottság miatti aggályokat – vélekedik a polgármester. „A világörökség kapcsán szükséges intézkedésekre a szerencsi erőmű ügye világított rá” – jelzi Koncz Ferenc, a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, Szerencs polgármestere. A sorsdöntő kérdések majd a végrehajtási utasításban, a kezelési tervben fogalmazódnak meg. Fontos kincsünk a Tokaj-Hegyaljai borvidék, de azt is tudomásul kell venni, hogy a borászatból és turizmusból a térség lakossága nem tud megélni, tehát további munkahelyeket kell teremteni, újabb beruházásokra van szükség – összegezte az elnök.

 - ÉM-PGY - 

A világörökségi kezelési terveket a kultúráért felelős miniszter - a helyszínért esetlegesen felelős más miniszterrel egyetértésben - rendeletben hirdeti ki.

Ezáltal kötelező erejű kezelési terv készül, amely egyértelmű szabályozást teremt, helyszínenként rögzítve a célszerű kezelési előírásokat, korlátozásokat és tilalmakat.  

A törvény rendelkezik a helyszínenként pályázati úton kiválasztott világörökségi ügynökségekről, azok feladatairól, továbbá feladatainak finanszírozásáról. Az állami feladatokat a kultúráért felelős miniszter a természet védelméért, az építésügyért, a területfejlesztését és területrendezésért, az agrárpolitikáért felelős miniszterrel, valamint az érintett egyéb miniszterekkel egyetértésben látja el, közreműködve a Világörökség Magyar Nemzeti Tanáccsal, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsággal, az érintett (szak)hatóságokkal, illetve a világörökségi ügynökségekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában